Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Africa de Sud a abrogat restricţiile anti-COVID-19 odată cu diminuarea celui de-al cincilea val pandemic

adevarul.ro
virus covid delta

Africa de Sud a abrogat restricţiile anti-COVID-19 care făceau ca măştile sanitare să fie obligatorii în spaţiile publice închise, limitau participarea la adunările publice şi impuneau diverse cerinţe la graniţele ţării, a anunţat joi ministrul sud-african al Sănătăţii, citat de Reuters.

Africa de Sud este ţara care a înregistrat cele mai multe cazuri de coronavirus şi cele mai multe decese asociate COVID-19 de pe continentul african, cu peste 3,9 milioane de cazuri confirmate şi peste 101.000 de decese raportate de la începutul pandemiei.

Ministrul Sănătăţii din această ţară, Joe Phaahla, a declarat că autorităţile sanitare au remarcat o scădere a numărului de cazuri, de spitalizări şi de decese şi au ajuns la concluzia că cel de-al cincilea val pandemic, care a avut oricum o dimensiune limitată, a început să se diminueze, potrivit Agerpres.ro.

"Virusul care cauzează COVID-19 nu a dispărut încă... acum suntem însă mai puternici decât eram în trecut, mai ales datorită vaccinării", a declarat oficialul sud-african într-o conferinţă de presă, în timpul căreia le-a îndemnat pe persoanele eligibile pentru vaccinarea cu doze booster şi pe cele care încă nu s-au vaccinat să meargă să o facă.

Iniţial, campania de vaccinare din Africa de Sud a întâmpinat anumite probleme din cauza numărului limitat de doze disponibile şi a negocierilor prelungite cu producătorii de seruri anti-COVID-19, iar în perioada recentă a fost afectată de atitudinile ezitante faţă de vaccinare.

Aproximativ 50% dintre cei 40 de milioane de adulţi din Africa de Sud au primit cel puţin o doză de vaccin, iar 46% dintre ei au fost vaccinaţi cu schemă completă.

Ministrul Phaahla a spus că administratorii unor unităţi, precum restaurante, hoteluri şi şcoli vor putea să solicite în continuare purtarea măştii sanitare în perimetrele lor, însă această cerinţă nu mai reprezintă o politică guvernamentală.

Dacă vaccinarea nu se va intensifica semnificativ până în luna noiembrie, circa 8 milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech vor expira, a adăugat ministrul sud-african, adăugând că Guvernul ţării sale negociază şi cu Johnson & Johnson pentru a încerca să obţină livrări viitoare de seruri anti-COVID-19.

Ministrul Turismului, Lindiwe Sisulu, a spus că renunţarea la cerinţa prin care turiştii erau până acum obligaţi să prezinte un certificat de vaccinare sau un test COVID-19 cu rezultat negativ va face din Africa de Sud o ţară mai accesibilă şi va contribui la sprijinirea industriei ospitalităţii.

Întrebat de jurnalişti despre cele mai recente decizii sanitare adoptate de Africa de Sud, directorul principalei agenţii de sănătate publică din Africa a spus că ţările africane se află în această perioadă în etape diferite de gestionare a pandemiei de COVID-19 şi a recomandat utilizarea strategiilor bazate pe date medicale.

"Ne aşteptăm şi ca protocoalele sanitare să nu mai fie la fel în timpul acestei etape a pandemiei", a declarat Ahmed Ogwell Ouma, directorul Centrului African pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Africa CDC), într-o conferinţă de presă.

"Le-am încurajat (pe ţările din Africa - n.r.) să se folosească de propriile date, de evoluţia situaţiei la faţa locului şi de capacităţile lor de monitorizare sanitară... pentru a opera ajustări", a adăugat oficialul african.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.