Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Africa de Sud declară stare de dezastru naţional după inundaţiile provocate de ploile abundente

inundatii africa

Africa de Sud a declarat luni seara stare de dezastru naţional după inundaţiile provocate de ploile abundente din ultimele zile care au afectat şapte din cele nouă provincii ale ţării şi au provocat moartea a şapte persoane, relatează AFP şi Reuters.

"Guvernul a declarat stare de dezastru naţional pentru a permite un răspuns susţinut şi coordonat la impactul inundaţiilor", a afirmat biroul preşedintelui sud-african, într-un comunicat publicat luni.

Provinciile Mpumalanga şi Eastern Cape au fost cele mai afectate de inundaţiile cauzate de ploile abundente, produse în urma fenomenului meteorologic La Nina, se mai arată în comunicat.

Provinciile Gauteng, KwaZulu-Natal, Limpopo, Northern Cape şi North West au fost şi ele afectate de inundaţii, informează Agerpres.

Instituirea stării de dezastru naţional conferă guvernului competenţe sporite, inclusiv în ceea ce priveşte achiziţionarea şi livrarea de bunuri şi servicii.

Cel puţin cinci persoane au murit în KwaZulu-Natal, a declarat Nonala Ndlovu, purtătoarea de cuvânt a Centrului local de gestionare a dezastrelor.

Printre acestea se numără şi un nou-născut, care a murit după ce o casă a fost inundată. Mai multe persoane au fost date dispărute după ce au încercat să traverseze un râu cu ape în creştere.

Alte două persoane şi-au pierdut viaţa în provincia vecină Mpumalanga, potrivit autorităţilor locale.

În Limpopo (nord), o provincie la graniţa cu Zimbabwe, au fost raportate daune la un spital.

Drumuri şi poduri au fost avariate şi maşini au fost luate de ape.

"Fermierii au înregistrat pierderi ale recoltelor şi în rândul animalelor", a mai subliniat preşedinţia în comunicat. În urma ploilor abundente va fi nevoie de furnizarea de "adăpost temporar, hrană şi paturi pentru persoanele care şi-au pierdut casele, precum şi reabilitarea costisitoare şi pe scară largă a infrastructurii".

Centrul Naţional de Meteorologie a anunţat că vor urma alte ploi "persistente şi abundente", existând riscul de inundaţii din cauza "solurilor îmbibate cu apă şi a căilor navigabile saturate".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.