Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Africa de Sud îşi apără prietenia cu Rusia în pofida războiului din Ucraina

Operation World
Africa de Sud

Ministrul sud-african al Relaţiilor Internaţionale şi Cooperării, Naledi Pandor, a apărat joi prietenia ţării sale cu Rusia, în pofida presiunilor internaţionale legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, şi a subliniat că această relaţie nu se va schimba "la cererea altora", transmite EFE, potrivit Agerpres.

"Sunt unii care nu vor ca noi să avem relaţii cu un vechi prieten istoric. Am spus clar că Rusia este un prieten şi am avut parteneriate de cooperare de mulţi ani", a afirmat Pandor.

Aceasta a făcut declaraţiile la deschiderea Comitetului Interguvernamental Mixt Africa de Sud-Rusia pentru Comerţ şi Cooperare Economică, alături de ministrul rus al Mediului şi Resurselor Naţionale, Alexander Kozlov, la Pretoria.

"Deşi suntem prieteni cu mulţi din întreaga lume, nu ne putem transforma brusc în duşmani la cererea altora", a arătat şefa diplomaţiei sud-africane.

Pretoria şi-a reafirmat relaţiile cu Moscova, pe fondul apelurilor ţărilor occidentale de a izola Rusia din cauza invaziei sale în Ucraina, şi a refuzat să întrerupă legăturile cu Rusia.

Pandor a confirmat în urmă cu o săptămână că ţara sa l-a invitat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să participe în august la summitul grupului economiilor emergente BRICS, în pofida mandatului de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI) împotriva sa, deşi a recunoscut că mandatul este "un motiv de îngrijorare".

Ca stat membru al CPI, Africa de Sud, care va găzdui în august, la Durban (est), summitul şefilor de stat şi de guvern ai blocului, este obligată să coopereze în vederea arestării lui Putin, după ce pe 17 martie tribunalul internaţional a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus pentru presupuse crime de război.

În iunie 2015, Executivul sud-african s-a aflat într-o situaţie similară atunci când preşedintele sudanez de la acea dată, Omar Al Bashir, pe numele căruia era emis un mandat de arestare pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, a participat la un summit al Uniunii Africane la Johannesburg.

Pretoria a argumentat că nu-l putea aresta pe Al Bashir din cauza imunităţii sale diplomatice în calitate de şef de stat şi l-a lăsat să aterizeze în ţară, dar acesta s-a întors în Sudan în mai puţin de 48 de ore pentru a evita problemele cu justiţia, care, respectând CPI, a ordonat reţinerea sa.

Instanţa internaţională a decis, câteva luni mai târziu, să deschidă o procedură împotriva Africii de Sud pentru lipsa sa de colaborare, dar în 2017 a refuzat să trimită situaţia la Consiliul de Securitate al ONU pentru a proteja o viitoare cooperare cu ţara africană.

Africa de Sud susţine că a adoptat o poziţie neutră în ceea ce priveşte războiul Rusiei contra Ucrainei şi a făcut apel la dialog şi diplomaţie pentru rezolvarea conflictului.

Această poziţie nu este legată doar de rolul strategic, politic şi economic al Moscovei în unele ţări africane, ci şi de motive istorice, precum sprijinul acordat de Rusia mişcărilor anticolonialiste şi de eliberare din secolul 20, cum ar fi lupta împotriva regimului segregaţionist de "apartheid" în cazul Africii de Sud.

Brazilia, Rusia, India şi China au creat grupul BRIC în 2006, la care s-a alăturat în 2010 Africa de Sud, moment în care acronimul a devenit BRICS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.