Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Africa de Sud nu dă doi bani pe mandatul Curții Penale Internaționale: Vladimir Putin a fost invitat oficial la summitul BRICS

The Times
Vladimir Putin

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul a primit o invitație ca Vladimir Putin să participe la summitul statelor membre BRICS, care va avea loc în luna august în Africa de Sud.

"În ceea ce privește invitațiile la summitul BRICS, da, într-adevăr, acestea sunt. Mai aproape de subiect, se vor lua decizii adecvate", a declarat domnul Peskov în timpul unei conferințe, relatează presa rusă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Rusia "în orice caz" va participa activ la viitorul eveniment.

Autoritățile sud-africane vor organiza consultări cu Rusia în legătură cu emiterea de către Curtea Penală Internațională (CPI) a unui mandat de arestare pentru Vladimir Putin în contextul posibilei sale vizite în țară pentru summitul BRICS. În conformitate cu Statutul de la Roma, țările semnatare sunt obligate să extrădeze suspecții CPI pentru care a fost emis un mandat de arestare. Un purtător de cuvânt al președintelui sud-african Vincent Maguigna a declarat în martie că țara "își înțelege obligațiile legale în legătură cu participarea la CPI".

Context

Fostul președinte sudanez Omar al-Bashir și fostul președinte libian Muammar Gaddafi sunt singurii alți lideri care au fost puși sub acuzare de CPI în timp ce erau șefi de stat. Acuzațiile împotriva lui Gaddafi au încetat după ce acesta a fost răsturnat și ucis în 2011.

Bashir, pus sub acuzare în 2009 pentru genocidul din Darfur, a rămas în funcție încă un deceniu până când a fost răsturnat în urma unei lovituri de stat. De atunci, el a fost urmărit penal în Sudan pentru alte crime, dar nu a fost predat CPI.

În timpul mandatului, el a călătorit în mai multe țări arabe și africane, inclusiv în state membre ale CPI, precum Ciad, Djibouti, Iordania, Kenya, Malawi, Africa de Sud și Uganda, care au refuzat să-l rețină. Instanța a mustrat aceste țări sau le-a trimis în fața Consiliului de Securitate al ONU pentru nerespectare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.