Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Africa: Peste 245 de miliarde de dolari investiți în infrastructura de gaze riscă să devină active blocate

Shuttesrtock
gaze

În încercarea de a face față problemelor energetice ale Europei, care au rezultat în urma crizei din Ucraina, în Africa sunt planificate investiții în infrastructura de gaz în valoare de 245 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, pe baza raportului Global Energy Monitor, acestea riscă să se transforme în active blocate, deoarece sunt concepute ca o soluție pe termen scurt la criza energetică a Europei, informează offshore-energy.biz.

Acest raport subliniază că investițiile planificate în Africa, în valoare totală de 245 de miliarde de dolari, pentru terminale de gaz natural lichefiat (GNL), gazoducte și centrale electrice reprezintă "un risc enorm de active blocate", deoarece o mare parte din acest gaz este destinat să amortizeze și să rezolve criza energetică pe termen scurt a Europei, rezultată în urma invaziei Rusiei în Ucraina, în loc să fie utilizat pentru consumul intern.

"Investițiile planificate în infrastructura de export de gazoducte și GNL intră în concurență cu cererea internă de gaz și cu investițiile în energie regenerabilă atât de necesare pentru ca Africa să realizeze accesul universal la energie curată, accesibilă și fiabilă", după cum se subliniază în raportul Global Energy Monitor.

În plus, datele din Africa Gas Tracker arată cheltuielile de capital estimate pentru terminalele de GNL în curs de dezvoltare ca fiind de 103 miliarde de dolari, din care 92% ar fi pentru terminalele de export de GNL. Potrivit raportului, se preconizează că acest lucru va crește cu 111% capacitatea de export de GNL a regiunii, de 79,3 milioane de tone pe an (mtpa), în timp ce nu va contribui prea mult la îmbunătățirea electrificării pe continent.

În timp ce construcția planificată a instalațiilor de gaz în Africa ar necesita investiții de 62 de miliarde de dolari, doar 9,7 miliarde de dolari sunt atribuite proiectelor în construcție, în timp ce 52,3 miliarde de dolari sunt atribuite proiectelor propuse. În plus, din cele 64,1 GW de capacitate de centrale electrice pe gaz în curs de dezvoltare, doar 10,5 GW sunt în construcție, 17,3 GW sunt în faza de preconstrucție și 36,4 GW au fost anunțate.

În timp ce Nigeria și Africa de Sud au 22,5 GW și, respectiv, 16,6 GW de centrale pe gaz în curs de dezvoltare și ambele sunt țări producătoare de gaz, fiecare dintre ele se confruntă cu o capacitate instalată insuficientă de generare a energiei electrice, subliniază raportul. Având în vedere că o mare parte din construcția de gazoducte de pe continent nu a obținut încă investiții, construcția planificată de gazoducte în Africa ar necesita investiții de 89 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, doar 4 miliarde de dolari sunt atribuite proiectelor aflate în construcție, în timp ce 85 de miliarde de dolari sunt atribuite proiectelor propuse.

Chiar dacă în Africa există aproximativ 23 932 km de gazoducte în curs de dezvoltare, majoritatea proiectelor rămân în stadiul de propunere, doar 1 872 km fiind în prezent în construcție. În acest sens, Africa de Sud și Mozambic sunt lider în ceea ce privește gazoductele propuse, cu 4 792 km și, respectiv, 4 352 km.

Christine Juta, manager de proiect pentru Africa Gas Tracker, a remarcat: "Investițiile în gazoducte și în proiecte de export de GNL intră în concurență cu nevoia Africii de a realiza accesul universal la energie curată și de a satisface cererea internă de gaze. Fără finanțare pe termen lung și fără acorduri de preluare, țările africane riscă să mizeze pe ceea ce ar putea fi un apetit de scurtă durată pentru gaz."

Potrivit Africa Gas Tracker, se identifică 65 GW de centrale pe gaz, 75 mtpa de capacitate a terminalelor GNL și 22.600 km de gazoducte în curs de dezvoltare. Raportul concluzionează că dependența redusă a Europei de gazul rusesc a dus la un interes reînnoit pentru gazul african.

"Cu toate acestea, proiectele planificate se confruntă în continuare cu probleme de finanțare, multe dintre ele nefiind încă în curs de construcție. Fără finanțare pe termen lung și fără acorduri de preluare, aceste active riscă să fie blocate în viitorul foarte apropiat, odată ce criza energetică europeană se va atenua", după cum subliniază concluziile raportului.

Acest raport vine după ce, în timpul COP27, militanții au cerut să se pună capăt expansiunii gazelor în Africa. Aceste apeluri s-au folosit de un raport, care analizează datele Rystad Energy și care a fost publicat de grupul de cercetare în domeniul mediului Urgewald, în parteneriat cu mai multe organizații din Africa și din Europa, pentru a-i denunța pe cei care au împins cheltuielile totale de capital (Capex) pentru explorarea de petrol și gaze în Africa de la 3,4 miliarde de dolari în 2020 la 5,1 miliarde de dolari în 2022.

În acest sens, Don't Gas Africa a lansat un studiu pentru a demonta argumentele cheie folosite de industria combustibililor fosili pentru a justifica "goana după gaz" în Africa, concluzionând că nu este "nimic mai mult decât o strategie mioapă de a profita de pe urma crizei energetice".

Între timp, Moody's a subliniat recent că, spre deosebire de suspendarea bruscă a unor mari părți din activitatea economică în 2020 din cauza pandemiei COVID-19, șocul global al prețurilor la energie, stimulat în acțiune de războiul Rusiei din Ucraina, s-a desfășurat pe parcursul mai multor luni, permițând guvernelor și companiilor mari consumatoare de energie să se pregătească.

Agenția de rating de credit a mai precizat că sprijinul politic este mai rar acum, iar efectele sale negative în plan economic, fiscal și social vor persista, probabil dincolo de anul viitor, până când cauzele geopolitice ale șocului energetic vor fi rezolvate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.