Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agăţat de fusta PNL, Vlad Voiculescu continuă să toarne minciuni despre medicamente/ OPINIE

vlad voiculescu

Prezent ieri la evenimentul electoral organizat de PNL, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății în guvernul lui Dacian Cioloș, nu a pierdut nicio clipă pentru a deveni soldat credincios în oastea Alinei Gorghiu. Ştiind că nu are nicio şansă să rămână în funcţie în cadrul unui guvern PSD, Voiculescu se agaţă de fustele PNL pentru a rămâne la putere. Speranţa moarte ultima, iar Voiculescu speră că liberalii nu îi vor uita serviciile prestate în campanie şi îi vor prelungi mandatul la sănătate.

Vezi și: Șefa DNA, dată pe mâna CNATDCU. Când se va pronunța Consiliul cu privire la sesizarea primită

Aşa că nici nu şi-a schimbat bine haina scrobită de tehnocrat cu cea mânjită la manşete de politician, că a şi început să toarne împotriva PSD, singurul adversar al liberalilor la alegerile din iarnă. Problema nu este că politicienii bagă băţu’ prin gard, ci că Voiculescu toarnă minciuni în urechile românilor. Iată ce spune: „Avem nevoie de medicamente de calitate: degeaba aceste medicamente sunt ieftine pe hârtie dacă ele nu se găsesc în farmacii și spitale. Oricine poate întelege asta, sunt sigur că chiar și colegii de la PSD".

Cineva trebuie să îi explice lui Vlad Voiculescu că ministrul Sănătăţii nu guvernează în interesul PSD, ci în interesul românilor. Nu PSD trebuie să înţeleagă de ce ministrul Sănătăţii a refuzat să aplice legea care prevede reducerea preţului la medicamentele de calitate (inovative) cu până la 35%, ci românii. Vlad Voiculescu le este dator cetăţenilor României cu explicaţia neaplicării Ordinului de ministru Nr. 75/ 2009.

Șeful PNL se implică în scandalul Ghiță - Kovesi

De câteva luni bune, ministerul Sănătăţii amână această ieftinire la medicamentele generice, aruncând pe piaţă tot felul de pretexte şi motive false. Că sunt false este demonstrat chiar de o altă instituţie a statului român. Raportul privind sectorul farma, publicat în vara acestui an de Consiliul Concurenţei, recomandă negru pe alb ca preţul medicamentului generic, mai ieftin, şi a celui inovativ ieşit de sub brevet, să fie la acelaşi nivel pentru a evita discriminările de formare a preţului între medicamente cu aceeaţi subtanţă activă. Traducând din română în română, preţurile la medicamentele cu aceeaşi substanţă activă trebuie să fie la acelaşi nivel, ceea ce antrenează automat scăderea preţului la medicamentele inovative.

Afirmaţia apăsată a ministrului Sănătăţii, acompaniat de corul companiilor farmaceutice, că ieftinirea unor medicamente ar conduce la scoaterea lor de pe piața locală se înscrie în zona de propagandă minicinoasă. Ministerul Sănătății dispune de pârghii legale pentru a împiedica acest lucru, dacă într-adevăr își dorește să-i protejeze pe pacienți şi nu să facă jocurile marilor companii din industria farmaceutică.

Vlad Voiculescu s-a mai remarcat prin afirmaţia repetată, dar falsă, că ieftinirea acestor medicamente i-ar determina pe producători să își retragă produsele de pe piața românească. Ministrul ignoră faptul că există o procedură de notificare clar stabilită prin lege care îi obligă pe producători să țină medicamentele pe piaţă cel puțin încă un an de la data notificării intenției de retragere.
Voiculescu şi-a mai adăugat o minciună în palmaresul ministerial declarând că, după ieftinire, preţurile la medicamente ar fi atât de ieftine încât ar veni distribuitorii și le-ar cumpăra pe toate, iar apoi le-ar revinde la export. Din nou fals. Ministerul Sănătății are instrumentele legale pentru a bloca exportul de medicamentele necesare pe piața din România și are, de asemenea, pârghii legale pentru a obliga producătorii să asigure cererea românilor pentru fiecare medicament înregistrat.

În acest joc al minciunilor şi al amânărilor perpetue pare să fi intrat guvernul în ansamblul lui. La finalul lunii septembrie, Guvernul Cioloş a emis o Ordonanța de Urgență prin care a stabilit că prețurile la medicamente nu se mai decid prin Ordin al ministrului Sănătății, ci prin Hotărâre de Guvern. Familiarizaţi deja cu modul în care se dau ţepe acum de la Palatul Victoria, ne pregătim pentru o nouă rundă de alba-neagra cu sănătatea.

un comentariu de Ioana Trandafir

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.