DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Agenția Națională de Integritate: Peste 6.000 de achiziții publice analizate în trei luni; 15% privind contracte cu bani europeni

integritate, ani

Agenția Națională de Integritate (ANI) anunță că în perioada iulie – septembrie a analizat peste 6.000 de proceduri de achiziție publică, dintre care 15% se referă la contracte finanțate din fonduri europene. Au fost date peste 100 avertismente, în valoare de 1,15 miliarde lei.

Potrivit unui comunicat, în perioada iulie – septembrie 2019, ANI a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, pentru prevenirea conflictului de interese, un număr de 6.192 de proceduri de achiziție publică. Dintre aceste proceduri, aproximativ 15% se referă la contracte finanțate din fonduri europene.

Citește și: Surpriză! Cine sunt românii care vor primi mai mulți bani de la stat

ANI arată că aproximativ o treime din totalul procedurilor conțin 25.162 de contracte subsecvente (loturi).

ANI a emis, în această perioadă, trei avertismente de integritate în valoare totală de 9,16 milioane lei (aproximativ 1,93 milioane euro).

„În analiza PREVENT au fost luate în considerare date și informații cu privire la 1.553 autorități contractante, 7.191 de operatori economici și 144.715 de persoane, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai ofertanților.

„Prin intermediul sistemului PREVENT, ANI a emis, în perioada 20 iunie 2017 – 30 septembrie 2019, 102 avertismente de integritate pentru potențiale conflicte de interese în proceduri de achiziție publică în valoare totală de 1,15 miliarde lei (aprox. 241,5 milioane euro). Potențialele conflicte de interese semnalate de sistem se referă la proceduri de achiziție publică derulate de autorități contractante reprezentând ministere, instituții publice de la nivel central și local, unități administrativ-teritoriale, regii autonome, precum și companii/societăți comerciale la care statul este acționar majoritar. Dintre acestea, în 97% din cazuri, conducătorii autorităților contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese, iar în două cazuri, ANI a declanșat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, întrucât aceste cauze nu au fost eliminate. Într-un singur caz pentru care s-a emis avertisment de integritate, Agenția Națională de Integritate va proceda la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, în situația în care nu va fi înlăturată cauza conflictului de interese”, se arată în comunicatul citat.

Citește și: Victor Ponta, APEL pentru vot NEGATIV pe proiectul de suflet al lui Dragnea și Vâlcov

În analiza PREVENT au fost luate în considerare date și informații cu privire la 6.368 autorități contractante, 33.068 operatori economici și 662.381 persoane distincte.

De asemenea, în 54 de situații, ANI a notificat Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) pentru posibile nereguli în procedurile de achiziție publică, rezultate în urma analizelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.