Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenția Spațială Română (ROSA) și Agenția Spațială de Stat din Ucraina au semnat un Memorandum

impacare intelegere

Agenția Spațială Română (ROSA) și Agenția Spațială de Stat din Ucraina au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare în explorarea și utilizarea pașnică a spațiului extra-atmosferic.

"Pe 27 aprilie Marius — Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române (ROSA) și Golub Oleksandr, primul vicepreședinte al Agenției Spațiale de Stat din Ucraina, au semnat un Memorandum de Înțelegere prin care cele două agenții se angajează să coopereze în explorarea și utilizarea pașnică a spațiului extra-atmosferic. Memorandumul a fost semnat ținând cont de dorința celor două state de a întări relațiile de prietenie și cooperare și de a stabili modalități de cooperare între cele două state care să promoveze dezvoltarea de beneficii sociale, economice și culturale pentru cetățenii lor", se arată într-un comunicat de presă al ROSA remis vineri presei.

Potrivit sursei citate, memorandumul a fost bazat pe interesul comun al celor două țări de a extinde utilizarea pașnică a spațiului extra-atmosferic și de a menține spațiul accesibil colaborărilor internaționale cu scop exclusiv pașnic.

Cele două agenții s-au angajat să colaboreze în domenii precum: științe spațiale de bază, meteorologie, teledetecție, geofizică, astronomie și altele, instrumente spațiale științifice și tehnice, microsateliți și minisateliți destinați scopurilor științifice și comerciale, sisteme de teledetecție, sisteme de telecomunicații spațiale și transport, sateliți cu misiuni științifice, infrastructură la sol, sisteme de comunicații satelitare, tehnologie spațială avansată, cooperare cu Agenția Spațială Europeană (ESA).

Memorandumul prevede de asemenea modalitățile concrete în care aceste obiective vor fi duse la îndeplinire. Agenția Spațială Română (ROSA) este o instituție publică finanțată integral din venituri proprii. ROSA dezvoltă Programul Național Spațial și coordonează implementarea acestuia prin proiecte de cercetare și aplicații spațiale, fiind autorizată să înființeze centre de cercetare și dezvoltare.

Totodată, Agenția este organizația conducătoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare și Inovare STAR — Tehnologie Spațială și Cercetare Avansată (Space Technology and Advanced Research). "ROSA reprezintă Guvernul României în programe de cooperare internațională, precum cele cu Agenția Spațială Europeană (ESA) sau Organizația Națiunilor Unite (ONU). Agenția desfășoară și propriile proiecte de cercetare științifică și dezvoltare prin ROSA Research Centre", se mai afirmă în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.