Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenţia Spaţială Europeană anunță un buget de aproape 17 miliarde de euro pentru următorii trei ani

agentia spatiala europeana esa

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat miercuri un buget de aproape 17 miliarde de euro pentru următorii trei ani, în creştere netă faţă de perioada precedentă, dar sub pragul de 18,5 miliarde de euro cerut de directorul său general, informează AFP.

După negocieri dure, cele 22 de ţări membre, ai căror reprezentanţi s-au reunit timp de două zile la Paris, au decis să adopte o anvelopă bugetară de 16,9 miliarde de euro, în creştere cu 17% în raport cu ultimii trei ani.

Este "un mare succes", a declarat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, care consideră că noul buget al ESA este "peste aşteptări". Guvernul de la Paris a anunţat o finanţare de 3,25 miliarde de euro, contribuţiile celorlalte ţări membre nefiind deocamdată cunoscute, potrivit Agerpres.

"Ţinând cont de nivelul inflaţiei, sunt foarte impresionat de acest rezultat", a declarat directorul ESA, Josef Aschbacher, potrivit căruia bugetul votat miercuri este "unul necesar pentru a nu rata trenul" în acest sector de activitate, mai ales din cauza puternicei concurenţe americane şi chineze.

Bugetul anunţat este dedicat finanţării programelor de explorare spaţială (2,7 miliarde de euro), de observare a Terrei, mai ales pentru a măsura şi a supraveghea schimbările climatice (2,7 miliarde de euro), precum şi pentru lansatoarele spaţiale, în special pentru modernizarea rachetelor Ariane 6 şi Vega-C (2,8 miliarde de euro).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.