Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agentul guvernamental la CEDO, primele declaraţii după demisie: De ce a cerut recuzarea Iuliei Motoc din cauza Kovesi vs. România

viorel mocanu

Secretarul de stat Viorel Mocanu şi-a dat demisia din funcţia de agent guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la mai puţin de şase luni de la numire. Demisia devine efectivă abia pe 7 august, după cum a explicat Mocanu într-o declaraţie pentru STIRIPESURSE.RO, pentru că pe data de 6 august sunt programate 87 de dosare, iar o plecare înainte de această dată ar arunca instituţia în haos.

După ce STIRIPESURSE.RO a transmis, în premieră, miercuri seara, că Viorel Mocanu urmează să părăsească funcţia deţinută în MAE, în presă au apărut alte informaţii despre cazul Kovesi vs. România. Mai exact, s-a speculat faptul că agentul guvernamental ar fi primit o scrisoare dură din partea CEDO, după ce a cerut revocarea judecătoarei Iulia Motoc.

"S-a făcut vorbire despre o scrisoare care mi-a fost adresată de către Curte, ca efect al unor demersuri, scrisoare pe care doar eu o am. Singura posibilitate ca alţii să afle era de la Iulia Motoc, via Kovesi. Vorbesc despre cererea de recuzare de recuzare a doamnei Motoc. Problema e că nu poate doamna Motoc să-şi facă jocurile. Este exclus ca scrisoarea să fi stricat relaţiile Guvernului cu CEDO. O să fac publică scrisoarea. Curtea spune că va ţine cont de ceea ce spun eu. Au mutat cauza de la un judecător la un complet de trei judecători. Când vor repartiza cauza, vor ţine cont de cererea mea de recuzare", a declarat Viorel Mocanu pentru STIRIPESURSE.RO.

Vezi şi: Varianta unor anchetatori cu experienţă: Recompensa - metoda prin care ar putea fi găsită Alexandra

Agentul guvernamental denunţă un posibil trafic de influenţă la CEDO, ca urmare a vitezei cu care a fost procesată plângerea depusă de Laura Codruţa Kovesi. "Mie Curtea îmi comunică aplicaţii din 2012, iar la Kovesi a fost înregistrată în ianuarie 2019, cu comunicare Guvernului în februarie şi termen de soluţionare în martie. O urgenţă deosebită. Mie mi se pare chiar o infracţiune", afirmă Viorel Mocanu.

Viorel Mocanu dezvăluie că Iulia Motoc, judecătoarea desemnată de România la CEDO, s-a simţit lezată de cererea de recuzare, însă cererea se baza pe o serie de argumente, inclusiv faptul că Motoc a vizitat-o pe Kovesi la Parchetul General, în decembrie 2018, şi imediat după această întrevedere fosta şefă a DNA s-a adresat CEDO, deşi trecuseră şase luni de la revocarea sa din fruntea DNA.

"Iulia Motoc a fost extrem de nemulţimită, a sunat să întrebe de ce mi-am permis să o recuz. Eu am formulat cerere să se abţină dacă ea consideră, în caz contrar o recuz, ceea ce am şi făcut, cum e şi la noi şi e foarte uzual. Curtea a luat act, a spus că ţine cont, când va desemna componenţa completului vor avea în vedere aceste aspecte, adică nu o vor băga în componenţă. Probabil că ea îţi dorea să condamne România în cauza Kovesi, să scrie cu pixul ei condamnarea", a mai declarat Viorel Mocanu.

Viorel Mocanu, are 35 de ani şi este avocat în Baroul Bucureşti. A preluat funcţia de agent guvernamental CEDO în luna februarie a acestui an. Ulterior, agentul guvernamental a primit rang de secretar de stat. Tot în mandatul lui Mocanu au fost lansate discuţii despre trecerea agentului guvernamental de la MAE la Ministerul Justiţiei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.