Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aida Căruceru: 'Prin angajarea răspunderii guvernului pe legea bugetului de stat, PNL subminează democrația în România'

Facebook
Aida Căruceru

Deputatul social-democrat Aida Căruceru critică decizia Guvernului PNL de a-și angaja răspunderea pentru Legea Bugetului de Stat pentru 2020 și pentru Legea Bugetului Asigurărilor sociale pentru anul viitor, și susține că acest demers reprezintă o premieră periculoasă pentru România, catalogându-l drept un “grav derapaj constituțional”. 

“PNL și Cabinetul Orban par deciși să guverneze România prin ignorarea completă și totală a democrației, a cutumelor parlamentare și a dialogului politic.

Semnale și indicii au existat și în trecut, atunci când miniștrii care au fost respinși de către comisiile parlamentare, au fost susținuți în continuare în Guvern, sau atunci când PNL a ignorat o moțiune simplă din Senat, care a fost adoptată împotriva Ministrului Finanțelor și în loc să facă gestul normal de a-l demite, liberalii au făcut zid în jurul ministrului respins.

Cea mai recentă dovadă că PNL vrea să submineze democrația în România, este decizia de a angaja răspunderea Cabinetului Orban pentru Legea Bugetului de Stat pentru 2020 și pentru Legea Bugetului Asigurărilor sociale.

Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, când un Guvern decide să excludă Parlamentul din procedura de adoptare a bugetului. 

Este o premieră nefericită pentru țara noastră.

Citește și: Ivan către Cîțu: 'FMI nu aduce niciodată soluții, ci austeritate și revolte sociale! A apela la FMI înseamnă că Guvernul Iohannis-Orban deja a falimentat'

Este, de asemenea, un grav derapaj constituțional, pentru că decizia lui Ludovic Orban contravine în mod flagrant textului legii fundamentale.

Constituția României prevede la art. 138, intitulat Bugetul public național, la alin. 2 următoarele: “Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat și pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului”.

Din teza constituțională reies două idei clare:

1. Guvernul propune, Parlamentul aprobă - ceea ce este logic, având în vedere că Parlamentul este singurul for care poate cenzura Executivul, potrivit principiului separării puterilor în stat.

2. Bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale se dezbat în Parlament. Din acest motiv se și depun separat.

Faptul că PNL nu este susținut în demersurile sale nici măcar de aliații săi tradiționali de la USR, care doresc dezbatere parlamentară și care doresc, așa cum este și normal, posibilitatea de a amenda, dezbate și vota bugetul pentru 2020, este o dovadă în plus că liberalii au pornit pe un drum periculos și că trebuie să se oprească, până nu vor compromite definitiv democrația în România”, a arătat deputatul PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.