Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aida-Cristina Căruceru: 'Președintele Iohannis a recidivat în misoginismul său'

Aida Caruceru PSD

Deputatul PSD Aida-Cristina Căruceru, secretar al Comisiei juridice, de disciplină și imunități și vicepreședinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, a arătat miercuri, 12 decembrie, în declarația politică susținută în plenul Camerei Deputaților: „În calitate de femeie și de tânăr deputat, trebuie să recunosc că nu-mi face nicio plăcere să susțin această declarație politică de la înalta tribună a Camerei Deputaților, dar cred că unui semnal politic trebuie să i se răspundă cu aceeași măsură. Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, a reușit, zilele trecute, să submineze pentru a doua oară autoritatea femeilor din România, prin declarațiile făcute la adresa doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă. Spun a doua oară, pentru că prima dată, președintele Klaus Iohannis s-a opus nominalizării pentru funcția de Prim-Ministru a unei alte femei, doamna Sevil Shhaideh. Se întâmpla tot în luna decembrie, acum doi ani de zile, în 2016, când PSD, partidul care câștigase în mod detașat alegerile parlamentare, a propus, pentru prima dată în istoria României un premier femeie. Atunci, președintele Iohannis respingea, fără prea multe cuvinte o femeie care era un reputat funcționar de carieră și cu o vastă experiență în ceea ce privește administrația publică centrală.”

„Zilele acestea, președintele Iohannis a recidivat în misoginismul său, referindu-se la premierul în exercițiu cu apelativul „această doamnă”. Culmea, a făcut această declarație în contextul în care șeful statului vorbea despre „dialog instituțional”. Ceea ce este cel mai periculos, grav și de neiertat, este semnalul pe care-l transmite Klaus Iohannis, prin termenul „această doamnă”. Pe de o parte pentru că el a fost folosit într-un context peiorativ, pe de altă parte, pentru că subminează autoritatea premierului. Viorica Dăncilă nu este „această doamnă”, așa cum Klaus Iohannis nu este „acest domn”. Ei sunt prim-ministrul României, respectiv președintele României. Iar șeful statului știe foarte bine aceste lucruri care țin de protocol, pentru că altfel nu ar fi aruncat cu paltonul peste capota mașinii. Dar domnul Iohannis alege să ducă lupta politică într-un alt registru, în care ura sa față de PSD justifică orice. Totodată, președintele oferă un alibi și pentru toți factorii destabilizatori în societate, care abia așteaptă un pretext pentru a ataca PSD și reprezentanții săi cu cele mai urâte cuvinte și cu cei mai insultători termeni”, a declarat deputatul PSD Aida-Cristina Căruceru.

Citește și: Sorina Pintea anunță PREȚURI MICI la medicamente: 'Vom aloca sume mai mari printr-o Hotărâre de Guvern'

Totodata, deputatul PSD afirmă faptul că: „Nu cred că a existat o femeie în România care să fie mai insultată public, decât doamna Dăncilă. Iar președintele României, dacă era un bărbat de stat adevărat, le transmitea de mult tuturor celor care îi vorbesc în fel și chip doamnei Dăncilă că lupta politică este una, iar respectul față de o femeie și față de o funcție este alta. Pentru că lupta politică trece, dar cicatricile sociale rămân. Femeile din România au așteptat prea mult timp șanse egale cu bărbații și au fost prea mult timp discriminate și lipsite de acces real la funcții de decizie și autoritate pentru ca această ieșire a președintelui Iohannis să fie catalogată drept încă o declarație neinspirată a unui domn oarecare.”

În încheiere, deputatul PSD de București a ținut să transmită un mesaj: „În numele tuturor femeilor din România, îi transmit domnului președinte Iohannis că bunul simț, pe care domnia sa îl tot reclamă, îi impune să-și ceară scuze premierului Dăncilă. Iar pe dumneavoastră, stimați colegi, vă îndemn în continuare să sancționați discriminarea pe criterii de gen.”, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.