Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AIEA: 'Iranul se apropie de un moment important în producţia de material nuclear ce poate fi folosit în scop militar'

blacknews.ro
Iran AIEA uraniu

Iranul se apropie de un moment important în producţia de material nuclear ce poate fi folosit în scop militar, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), informează luni dpa.

Republica Islamică a îmbogăţit 43,1 kilograme de uraniu la un nivel de puritate de 60%, potrivit unui raport al organizaţiei cu sediul la Viena. În jur de 50 de kilograme ar fi suficiente pentru o armă nucleară dacă materialul este îmbogăţit puţin mai mult de 90%, a subliniat un înalt diplomat care monitorizează programul nuclear al Iranului de multă vreme, potrivit Agerpres.ro.

Raportul trimestrial al AIEA asupra Iranului a fost elaborat pe fondul negocierilor menite să salveze pactul nuclear cu Iranul. Negocierile se află într-un punct mort pentru că Washingtonul şi Teheranul nu se pot pune de acord asupra sancţiunilor SUA care să fie ridicate.

Pe de altă parte, o nouă restricţionare a programului nuclear al Iranului a fost deja în mare măsură negociată. Diplomaţi occidentali atenţionează de luni de zile că restabilirea acordului nuclear din 2015 devine din ce în ce mai puţin probabilă în condiţiile în care Iranul continuă în special cu îmbogăţirea uraniului.

Teheranul a subliniat mereu că nu caută să se doteze cu arme nucleare şi că foloseşte uraniul doar pentru centrale nucleare şi în scopuri ştiinţifice şi industriale. Însă până acum AIEA nu a putut confirma acest lucru.

Potrivit unui alt raport emis luni de agenţie, Teheranul încă nu a explicat - contrar acordului - de ce AIEA a detectat urme de uraniu la câteva situri care nu au fost declarate oficial facilităţi nucleare. Iranul "nu a oferit explicaţii care să fie tehnic credibile în relaţie cu constatările AIEA la acele locaţii", a subliniat agenţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.