Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alarmă în Statele Unite: Sute de americani s-au alăturat Statului Islamic

Alarmă în Statele Unite. Sute de americani s-au alăturat în Siria sau Irak jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI), iar 50 dintre aceştia au revenit în Statele Unite, a căror securitate este cea mai ameninţată după 11 septembrie 2003, s-au alarmat duminică mai mulţi congresmeni republicani.

La două săptămâni după atentatele de la Paris şi Saint Denis care, la 13 noiembrie, au făcut 130 de morţi şi aproape 350 de răniţi, parlamentarii americani din comisiile pentru securitate naţională şi servicii de informaţii şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu un eventual atac în Statele Unite pregătit de jihadiştii din SI.

Citește și: Alarmă la parada de 1 Decembrie: Un bărbat înarmat în apropierea lui Klaus Iohannis

Statele Unite au "sute de cetăţeni" care "au mers acolo, iar 50 dintre aceştia au revenit în SUA", a deplâns la CNN preşedintele republican al Comisiei pentru securitate internă din Camera Reprezentanţilor, Michael McCaul.

Până în prezent, guvernul de la Washington considera că "aproape o sută" de americani au luptat în rândurile SI sau altor grupuri jihadiste.

"Problema Europei este cu mult mai importantă decât problema Statelor Unite, dar anul trecut am arestat, totuşi, peste 70 de membri ai SI", a comentat Michael McCaul, pentru care atentatele de la Paris sunt "opera clasică a luptătorului jihadist străin".

Citește și: O nouă alertă teroristă: Ce țară este amenințată

Un raport prezentat săptămâna trecută de comisia condusă de McCaul le reproşa autorităţilor europene că nu transmit sistematic Statelor Unite informaţiile lor despre luptătorii extremişti.

"În cursul ultimelor 12 luni, au existat mai multe semne de ameninţare atât la noi, cât şi în Orientul Mijlociu nemaiîntâlnite după 11 septembrie. Prin urmare, riscul rămâne ridicat", a afirmat la rândul său republicanul Richard Burr, preşedintele Comisiei senatoriale pentru serviciile de informaţii.

Cu toate acestea, el a recunoscut că nu există o ameninţare "credibilă, precisă" care să vizeze SUA. După atentatele de la 13 noiembrie, opoziţia republicană preşedintelui Barack Obama acuză presupusa ineficienţă a strategiei americane contra jihadiştilor radicali din SI, chemând la intensificarea luptei contra acestora din urmă şi la măsuri mai ferme de securitate.

Citește și: Au apărut dovezi noi în dosarul Colectiv: 'Ne-au minţit'

Jihadiştii care deţin controlul asupra unor vaste regiuni din Irak şi Siria "au urmaşi în întreaga Europă şi în America de Nord", potrivit senatorului Richard Burr.

"Realitatea este că SI poate fi limitată geografic la Siria şi Irak, dar eforturile lor din lumea întreagă pentru a răspândi terorismul şi a comite atacuri teroriste sunt mai eficiente în prezent decât au fost vreodată", a adăugat el, exprimându-si regretul pentru "absenţa de strategie" americană, conform Agepres.

Mai multe detalii aici

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.