Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALARMĂ - Obezitatea în rândul copiilor români, un fenomen. Efectele dezastruoase pe termen lung

The Daily Guardian
obezitate infantila

ALARMĂ - Obezitatea în rândul copiilor români, un fenomen. Efectele dezastruoase pe termen lung

În ultimii ani, tot mai mulți copii români ajung să sufere din cauza obezității. Pentru acest aspect, susțin specialiștii, există mai multe explicații logice.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, unul din trei copii suferă de obezitate la nivel global. În România, ultimul studiu de acest fel a fost realizat în 2015 și arăta că peste 25% dintre copii sunt supraponderali sau obezi. Totodată, în ultimii 40 de ani, rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori, numărul copiilor diagnosticați cu obezitate ajungând la 124 de milioane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Ce părere au instructorii de fitness

Conform specialiștilor, o principală cauză care a condus la această creștere este faptul că minorii își îndreaptă atenția doar către tehnologie, uitând de activitățile fizice. Astfel, susțin instructorii de fitness, unii copii nu mai practică sporturi nici măcar la școală.

,,Tinerii de astăzi sunt axați doar pe tehnologie, pe jocuri video și pe rețele de socializare. Este normal să ne confruntăm cu această problemă, care în alte state, mai dezvoltate decât România, este prezentă de mai mult timp. Din punctul meu de vedere, totul pleacă din școală. Orele de educație fizică și sport nu mai reprezintă o atracție pentru elevi, mulți dintre ei prezentând chiar scutiri pentru a nu participa. Tot acest fenomen ar trebui să fie controlat cu mare atenție iar copiii ar trebui să fie îndrumați către terenurile de sport din curtea școlii", a precizat Lucian Diaconu, instructor de fitness din Iași.

Este bine ca un copil să meargă la sală?

Specialiștii în sport au vorbit și despre posibilitatea ca un copil să frecventeze o sală de fitness. Astfel, există câteva sfaturi pe care orice părinte ar trebui să le ia în serios când vine vorba despre sănătatea minorilor.

,,Multe persoane susțin că dacă mergi de mic la sală nu vei mai crește în înălțime. Cu toate acestea, există anumite exerciții pe care adolescenții le pot face, exerciții ușoare, alergări, care ne ajută să ne dezvoltăm armonios. Acesta este scopul unei săli de fitness, să ne facă să ne privim cu plăcere în oglindă, nu să obținem neapărat o masă musculară impresionantă. Tinerii pot apela la cardio pentru a slăbi, pentru a se menține în formă", a adăugat instructorul ieșean.

Tot mai mulți copii au probleme cardiace din cauza obezității

Conform cadrelor medicale, se pare că printre cele mai întâlnite afecţiuni întâlnite la cei tineri se află şi hipertensiunea arterială. De cele mai multe ori, această boală apare din cauza obezităţii şi a unui stil de viaţă nesănătos.

„Hipertensiunea apare de multe ori la tineri de toate vârstele, dar mai ales la cei obezi sau supraponderali. Dacă această greutate a corpului este controlată şi revine la normal, hipertensiunea va fi şi ea vindecată. Constatăm că numărul cazurilor a crescut, tocmai din acest motiv. De multe ori, copiii stau cu telefonul într-o mână şi cu sandwich-ul în cealaltă. Acum au foarte multe preocupări tehnologice iar toate acestea conduc la hipertensiune", precizează dr. Constantin Iordache, medic primar cardiolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Iaşi.

Obezitatea conduce și la apariția diabetului zaharat

Medicii susțin că obezitatea poate fi cauza apariției mai multor boli, printre acestea numărându-se și diabetul zaharat.

,,Diabetul de tip ll are mai mulți factori de risc. Dacă avem un părinte cu diabet, avem risc cu 25% mai mare să dezvoltăm această boală. Studiul Predator spune că 80% din populația României are nivel anormal de grăsimi în sânge. Obezitatea, stresul, sedentarismul sau fumatul sunt alt factori de risc. Totodată, vârsta de diagnostic a scăzut foarte mult din cauza stilului de viață pe care îl adoptăm. Petrecem mult timp la serviciu, stăm foarte mult jos și nu ne mai mișcăm", a precizat dr. Ingrid Georgiana Gall , medic primar diabet zaharat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.