Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alarmant - Crește numărul persoanelor sub 50 de ani, depistate cu cancer

Cancer Discovery
cancer colorectal

Rata de cancer colorectal a înregistrat o creștere semnificativă în rândul persoanelor tinere în ultimii ani, ceea ce a atras atenția comunității medicale. Cu toate acestea, o cercetare recentă alarmantă arată că tendința ascendentă a ratei cancerului la tineri nu se limitează la cancerul colorectal.

Constatările studiului, care au fost publicate în JAMA Network Open, „se bazează pe datele care au fost prezentate anterior și pe observațiile care au stârnit interesul publicului”, a declarat pentru Yahoo Life Dr. Jack Jacoub, medic oncolog și director medical al Memorial Care Cancer Institute de la Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, California.

Noul studiu relevă faptul că cancerul cu debut precoce - definit ca fiind cancerul la persoanele cu vârsta mai mică de 50 de ani - a crescut din 2010 până în 2019.

Acest studiu a examinat datele provenite din 17 registre de supraveghere, epidemiologie și rezultate finale ale Institutului Național de Cancer pentru perioada 1 ianuarie 2010 - 31 decembrie 2019. Cercetarea a inclus un număr de 562.145 de pacienți diagnosticați cu cancer cu debut precoce.

Cancerul mamar, cea mai comună afecțiune malignă

În 2019, cel mai mare număr de cazuri de cancer cu debut precoce a fost la sân - 12.649 - dar, în timpul perioadei de studiu, cancerele gastrointestinale au avut cele mai rapide rate de creștere a cancerului cu debut precoce. Dintre cancerele gastrointestinale, cele cu cele mai rapide rate de incidență în creștere au fost în apendice, urmate de cancerele de canal biliar și pancreas.

Această cercetare poate fi utilă pentru dezvoltarea strategiilor de supraveghere și a priorităților de finanțare, au scris cercetătorii.

Medicii spun că descoperirile sunt importante. „Suntem conștienți de faptul că există o creștere a cancerului colorectal la persoanele mai tinere, sub 50 de ani, dar nu știam că cancerele care cresc mai rapid sunt cancere mai neobișnuite, cum ar fi cancerul de apendice și cancerele biliare”, a declarat pentru Yahoo Life Dr. Anton Bilchik, oncolog chirurg și șef al secției de medicină la Saint John's Cancer Institute din Santa Monica, California.

Motivul pentru aceste tendințe este încă neclar

În ceea ce privește cauza acestui fenomen, dr. Christopher G. Cann, profesor asistent la Fox Chase Cancer Center din Philadelphia, explică că aceasta este încă în curs de investigare. El afirmă: "Comunitatea de cercetare oncologică nu a ajuns încă la o înțelegere solidă a factorilor care contribuie la creșterea cazurilor de cancer cu debut precoce." Potrivit lui, cercetările actuale sugerează că cancerul gastrointestinal cu debut precoce poate fi influențat de schimbările în speciile de bacterii din microbiomul intestinal, expunerea timpurie la antibiotice sau prezența agenților cancerigeni în mediul înconjurător.

De asemenea, expertul Jacoub menționează că epidemia de obezitate poate fi asociată cu această tendință. El adaugă: "Este recunoscut faptul că populația americană este mai afectată de obezitate decât alte populații din lume. Obezitatea poate aduce cu sine o serie de probleme, cum ar fi modificări hormonale și inflamații, care pot contribui la creșterea incidenței cancerului."

Screeningul, un factor în plus

Un alt factor care ar putea contribui la creșterea cazurilor de cancer cu debut precoce este îmbunătățirea screening-ului și conștientizarea crescută, conform lui Bilchik. El observă că acum se fac eforturi mai mari pentru detectarea cancerului la persoanele mai tinere decât în trecut. De exemplu, cancerul de sân este acum mai frecvent depistat la persoanele sub 50 de ani. De asemenea, vârsta de screening pentru cancerul colorectal a fost redusă la 45 de ani. Aceste măsuri contribuie la identificarea mai timpurie a cazurilor de cancer.

În plus, există o creștere a conștientizării faptului că cancerul poate afecta și persoanele mai tinere, nu doar pe cele în vârstă. Cu toate acestea, există și alți factori implicați în această tendință pe care încă nu-i putem explica cu precizie, conform lui Bilchik.

Dr. Cann subliniază importanța ca adulții tineri și comunitatea medicală să fie conștienți de această tendință alarmantă și să încurajeze persoanele tinere să consulte un medic dacă au orice preocupări legate de sănătatea lor. Este crucial să se acorde atenție acestei probleme pentru a depista și trata cancerul în stadii incipiente.

Jacoub subliniază că este deosebit de important ca furnizorii de servicii medicale să nu presupună că pacienții mai tineri sunt imuni la cancer. El atrage atenția asupra faptului că furnizorii de îngrijire medicală nu ar trebui să treacă cu vederea posibilitatea cancerului doar pentru că apar simptome la o vârstă mai tânără. Este esențial ca aceștia să includă cancerul în lista posibilelor cauze pentru problemele de sănătate ale pacienților lor.

Jacoub consideră că rezultatele studiului sunt foarte relevante și reprezintă o observație semnificativă. El susține că această constatare va deveni un punct important în educația viitorilor medici, contribuind la îmbunătățirea abordării și diagnosticării cancerului la pacienții mai tineri.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.