Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri Belarus: Candidata opoziţiei susţine că majoritatea populaţiei este de partea sa, în pofida cifrelor oficiale

Agerpres
Svetlana Tihanovskaia

Candidata opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a apreciat duminică că "majoritatea" concetăţenilor săi o susţin şi a afirmat că nu crede în informaţiile oficiale care îl dau câştigător cu o largă majoritate pe actualul preşedinte Aleksandr Lukaşenko, transmite AFP preluat de agerpres.

"Cred ceea ce văd cu ochii mei şi văd că majoritatea este cu noi", a declarat presei Svetlana Tihanovskaia ca reacţie la difuzarea rezultatelor unui sondaj oficial realizat la ieşirea din secţiile de votare şi care îl dau învingător pe actualul şef al statului, aflat la putere de 26 de ani, cu 79.7 % . Conform acestui sondaj, Svetlana Tihanovskaia a obţinut 6.8%.

"Consider că am câştigat deja pentru că ne-am învins frica, apatia şi indiferenţa", a adăugat Tihanovskaia după o campanie electorală marcată de o mobilizare nemaiîntâlnită în sprijinul unui candidat al opoziţiei în istoria recentă a acestei foste republici sovietice.

"Nu se poate recunoaşte un astfel de rezultat electoral", a declarat pentru dpa purtătoarea de cuvânt a candidatei, Anna Krasulina, care a apreciat că scorul victoriei preşedintelui Lukaşenko prezentat de sondajul oficial este "departe de orice realitate".

Agenţiile de ştiri ruse şi instituţiile media ostile preşedintelui Lukaşenko au informat că oamenii s-au strâns pe străzi în mai multe oraşe, în special în capitala Minsk, unde au avut loc ciocniri cu forţele de ordine şi arestări.

Foto: (c) Maxim Shemetov/REUTERS

Cel puţin 10 persoane au fost reţinute într-un singur loc la Minsk, a declarat un martor pentru Reuters.

Foto: (c) Vasily Fedosenko/REUTERS

Într-o înregistrare video postată de site-ul de ştiri independent Tut.by se pot vedea câţiva poliţişti bătând un grup mic de protestatari după care o mulţime de civili intervine şi începe să îi lovească pe poliţişti, potrivit dpa.

Numeroase forţe de ordine au fost dislocate în întreaga ţară, mai ales la Minsk, regimul avertizând împotriva adunărilor publice.

Foto: (c) Vasily Fedosenko/REUTERS

Organizaţiile pentru protecţia drepturilor omului afirmă că peste 1.300 de persoane au fost reţinute în perioada premergătoare scrutinului, printre care observatori electorali independenţi şi membri ai echipei de campanie a candidatei Tihanovskaia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.