Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri Franţa. Macron îşi prezintă programul, Fillon îşi reia campania

Candidatul centrist la preşedinţia Franţei, Emmanuel Macron, a completat joi prezentarea programului său electoral, cu măsuri sociale şi politice susceptibile să se adreseze votanţilor de toate orientările, pe lângă programul economic ce îmbină măsurile de austeritate şi de investiţii, transmite AFP, conform agerpres.

Cele mai recente sondaje îl plasează pe Macron (39 de ani), fost ministru al economiei în guvernul socialist Valls, în postura de favorit pentru a se confrunta în turul secund şi a o învinge pe lidera Frontului Naţional (FN, extrema dreaptă), Marine Le Pen, în scrutinul din 7 mai.

Marine Le Pen a rămas FĂRĂ IMUNITATE europarlamentară

Într-un lung interviu publicat joi în cotidianul Le Parisien, Emmanuel Macron promite reformarea sistemului de pensionare, cu reguli identice pentru angajaţii din sectorul public şi din cel privat, însă fără modificarea vârstei de ieşire la pensie. Dând curs cerinţelor formulate de noul său aliat centrist François Bayrou, el are în vedere 'o mare lege de moralizare a vieţii publice', care să le interzică parlamentarilor angajarea unor apropiaţi sau membri de familie, 'pentru a se pune capăt nepotismului'.

Trimiterea este una directă la candidatul dreptei, François Fillon, fostul favorit al prezidenţialelor coborât pe locul al treilea în sondaje în urma suspiciunilor că şi-a angajat soţia şi doi copii ca asistenţi parlamentari, remunerându-i pentru activităţi fictive.

Fillon a anunţat miercuri că a fost convocat pe 15 martie pentru o eventuală inculpare de către judecătorii Parchetului naţional financiar responsabili cu ancheta. 'Nu voi ceda, nu mă voi preda, nu mă voi retrage, voi merge până la capăt', a afirmat el într-o declaraţie de presă.

Fillon şi-a reluat joi campania, deplasându-se în departamentul Gard (sud), o zonă sensibilă la discursul Frontului Naţional, care la scrutinul regional din 2015 a obţinut 42,62% din voturi.

Casa Albă aprobă continuarea programului de supraveghere totală a comunicaţiilor

Echipa lui Fillon a anunţat organizarea unei mari adunări de susţinere duminică, la Paris.

'Găsesc comportamentul lui François Fillon cel puţin incoerent de la începutul acestui scandal. A spus încă de la început că, dacă va fi inculpat, nu va mai fi candidat', a declarat Marine Le Pen joi, într-un interviu radio-televizat la postul LCP/France Bleu.

Un singur francez din patru (25%) doreşte ca Fillon să continue cursa, în scădere netă faţă de începutul lunii februarie, potrivit unui sondaj realizat după declaraţiile de miercuri ale candidatului şi publicat joi. Îngrijorător pentru Fillon este faptul că pierde teren mai ales în rândul simpatizanţilor partidului său, Republicanii, care nu îl mai susţin decât în procent de 53% (-14%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.