Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri locale 2020: Doar în caz de stare de urgență se va amâna scrutinul (AEP)

Inquam Photos/ Octav Ganea
vot alegeri

Preşedintele AEP, Constantin Mituleţu-Buică, a explicat vineri că doar dacă se reinstaurează starea de urgenţă, alegerile nu vor mai putea avea loc. Scrutinul ar trebui să aibă loc pe 27 septembrie.

Citește și: SHOW Schimb dur de replici între Victor Ponta și Traian Băsescu în direct: 'După şase seara, culcaţi-vă!' / 'E tonul prostului'

„La acest moment avem o stare de alertă. În starea de alertă nu sunt interzise adunările de peste 20 de persoane în spaţii închise, peste 50 în afară. Avem posibilitatea să păstrăm distanţarea fizică în anumite condiţii. Am văzut şi eu legislaţia, o ştim şi noi cu toţii, există posibilitatea să strângem semnături şi în format fizic, pentru că nu avem această interdicţie de a lua contact cu persoanele pe domeniul public. De regulă, aceste semnături sunt strânse pe domeniul public, nu se strâng undeva în încăperi, pe un birou.(...) Deci nu există interdicţie pentru a lua contact cu persoanele.

Dacă avem stare de urgenţă, în stare de urgenţă nu ai voie să intri în contact cu alte persoane, ci să păstrezi o distanţă de doi metri. În acest moment, există posibilitatea fizică pentru a fi strânse aceste semnături. Or, noi, ca să putem să prevenim situaţii în care unele persoane vor să susţină şi nu merg pe stradă pentru a depune listele de susţinători, am prevăzut să o poată face şi în format electronic. În acest context, am redus şi numărul de semnături de la 100 la 50, acolo unde există posibilitatea, de la 1 la 0,5%", a afirmat Mituleţu-Buică.

"Eu vă garantez un singur lucru: dacă avem stare de urgenţă, nu vom mai avea alegeri, dacă avem stare de alertă, putem strânge şi semnături", a precizat preşedintele AEP, la o dezbatere publică online pe tema proiectului de hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente privind aprobarea metodologiei depunerii dosarelor de candidatură şi a listelor de susţinători la alegerile locale din anul 2020.

Mituleţu-Buică a mai spus că "singura validitate ca semnătura olografă este semnătura electronică calificată".

"Drept urmare, cine nu are curaj, să nu le folosească. Cine are curaj, să-şi asume că 500 de semnături au fost strânse pe o platformă care generează aceste semnături. (...) Nu aveţi curaj, nu le depuneţi. Încercăm să aducem o facilitate suplimentară, cine are curaj, să semneze (electronic - n.r), cine nu, să folosească semnătura fizică. Suntem în stare de alertă, se pot strânge semnături în format fizic", a mai precizat preşedintele AEP, referindu-se la utilizarea semnăturii electronice la listele de susţinători.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.