Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri locale Republica Moldova - Candidatul MAN, Ion Ceban, a câștigat alegerile pentru Primăria Chișinău/ Înfrângere grea pentru partidului Maiei Sandu

facebook.com
alegeri moldova

Alegeri locale Republica Moldova - Candidatul MAN, Ion Ceban, este lider detașat pentru funcția de primar al Chișinăului. Potrivit numărătorii finale el a câștigat alegerile din primul tur.

Astăzi, în Republica Moldova au avut loc alegeri locale generale. Cetățenii au fost așteptați la urnele de vot pentru a-i alege pe cei 898 de primari și 11 058 de consilieri locali din întreaga țară. Cele aproape 2 mii de secții de votare au fost deschise până la ora 21.00. Alegătorii au putut vota doar la secțiile unde își au reședința și unde sunt înscriși în listele electorale.

UPDATE 6 noiembrie, ora 9.00: Ceban, care a candidat acum din partea Mişcării Alternativa Naţionale, al cărei preşedinte este, a fost susţinut de 132.245 alegători, respectiv 50.58% din totalul cetăţenilor care şi-au exercitat dreptul de vot în Chişinău.

Pe locul al doilea se situează candidatul partidului de guvernământ, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Lilian Carp, care a fost votat de 73.930 alegători (28.27%).

Pe poziţia a treia se află candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, Adrian Albu, cu 1.1815 voturi (4.52%), iar pe locul al patrulea - Victor Chironda din partea Platformei Dreptate şi Adevăr, cu 9.989 voturi (3.82%).

La alegerile locale desfăşurate duminică, pentru primăria Chişinău au candidat 27 de persoane.

content-image

UPDATE 6 noiembrie, ora 7.33: După numărarea voturilor din 304 secții de votare din 305, primarul în funcție Ion Ceban din partea partidului pe care il si conduce - MAN, este în frunte detașat cu 50.58% din voturi.

El poate fi declarat câștigător din primul tur

content-image

UPDATE 6 noiembrie, 0ra 6.32: Alegeri locale în R. Moldova – Prezenţa la vot a fost de 41,4%. În opt localităţi se va repeta scrutinul. La Chişinău, Ion Ceban este în frunte, cu 50.65 la sută, după prelucrarea a 302 din totalul de 305 procese verbale

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova anunţă că la alegerile locale de duminică au participat circa 1,15 milioane de votanţi, ceea ce reprezintă peste 41,4% din numărul total de alegători înscrişi în listele electorale.

Toate secţiile de votare s-au închis la ora 21.00. În 8 din cele 898 de localităţi din ţară s-a înregistrat o prezenţă la urne de sub 25%, astfel alegerile vor fi repetate. Conform prevederilor Codului electoral, alegerile pot fi considerate valabile dacă la ele au participat cel puţin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Iar în cazul în care în anumite circumscripţii sau secţii de votare alegerile sunt declarate nevalabile, Comisia Electorală Centrală dispune organizarea, în termen de 2 săptămâni, a votării repetate în baza aceloraşi date din listele electorale, cu aceleaşi candidaturi şi aceleaşi consilii şi birouri electorale.

La Chişinău, conform datelor CEC, primarul suspendat Ion Ceban, care candidează pentru încă un mandat din partea partidului pe care-l conduce – Mişcarea Alternativă Naţională (MAN), are 50.65 la sută (131.348) după prelucrarea a 302 procese verbale din totalul de 305. Candidatul partidului de guvernământ Acţiune şi Solidaritate (PAS), Lilian Carp, are 28.20 la sută (73.126).

content-image

UPDATE 6 noiembrie, ora 5.45: După numărarea voturilor din 302 secții de votare din 305, primarul în funcție Ion Ceban din partea partidului pe care il si conduce - MAN, este în frunte detașat cu 50.65% din voturi. El poate fi declarat câștigător din primul tur dacă la final va avea peste 50% din voturile alegătorilor. În caz contrar se va organiza Turul al II-lea.

Este urmat de candidatul Lilian Carp din partea PAS, partidului președintelui Maia Sandu cu doar 28,20% din voturi.

UPDATE 6 noiembrie, ora 00.13: Primarul în exerciţiu al municipiului Chişinău, Ion Ceban, a obţinut cele mai multe voturi în urma centralizării rezultatelor de la 110 din totalul celor 305 secţii de votare din capitala Republicii Moldova.

Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală, Ceban, care candidează din partea Mişcării Alternativa Naţională, al cărei preşedinte este, a fost susţinut de 42.936 alegători, respectiv 52.79% din totalul cetăţenilor care şi-au exprimat dreptul de vot în Chişinău.

Pe locul al doilea se situează candidatul partidului de guvernământ, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Lilian Carp, care a fost votat de 21.997 alegători (27.04%).

Pe poziţia a treia se află candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, cu 3.694 voturi (4.54%), iar pe locul al patrulea - Victor Chironda din partea Platformei Dreptate şi Adevăr, cu 3.063 voturi (3.77%).

content-image

UPDATE 5 noiembrie, ora 23.10: Grosu, declarații de la sediul PAS: Ne așteptăm la turul doi în Capitală

content-image

„Cu cât este mai bună prezența, cu atât pentru noi este un semn mai bun, dar așteptăm rezultatele”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu, după închiderea secțiilor de vot.

Mai mult, Grosu este sigur că atât în Capitală, cât și în alte localități va avea loc turul doi al alegerilor locale.

„Ne așteptăm la durul doi. Și în Capitală, și respectiv în localități. De aceea nu ne relaxăm, ne mobilizăm. Încă un pas, în două săptămâni dăm țării cât mai multe localități, cât mai mulți primari și consilieri proeuropeni”, a declarat Igor Grosu.

UPDATE 5 noiembrie, ora 23.05: Scrutinul, invalidat în opt localităţi

content-image

Alegerile locale de duminică din Republica Moldova au fost invalidate în opt din cele 898 localităţi în care s-a desfăşurat scrutinul, ca urmare a unei prezenţe la urne sub 25%, a anunţat, duminică seară, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, în aceste localităţi vor fi organizate peste două săptămâni noi alegeri, însă cu aceiaşi candidaţi şi cu aceleaşi consilii şi birouri electorale.

"Am constatat că din cele 898 de localităţi din ţară, în opt dintre acestea avem o prezenţă la urne sub 25 de procente. Aceste localităţi sunt satul Sămănanca - raionul Orhei, satul Cunicea - raionul Floreşti, comuna Nicolaevca - raionul Floreşti, satul Chirsova- Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia, satul Aluatu - raionul Taraclia, satul Cotovscoe - Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia, comuna Salcia - raionul Taraclia şi satul Chioselia Rusă - Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia. Conform Codului electoral, alegerile pot fi considerate valabile dacă la ele participă mai mult de o pătrime de alegătorii înscrişi în listele electorale", a afirmat Caraman.

De asemenea, localităţile Chioselia Rusă şi Cotovscoe au rămas fără candidat la funcţia de primar, după ce Partidul "Şansă" a fost exclus din alegerile locale de duminică, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.

Potrivit sursei citate, cele două localităţi aveau înregistrat câte un singur candidat la funcţia de primar, iar aceştia au fost excluşi din alegeri în baza unei decizii adoptate vineri de Comisia pentru Situaţii Excepţionale.

Toate candidaturile depuse de Partidul Politic "Şansă" la alegerile locale de duminică din Republica Moldova au fost anulate, a anunţat, vineri, premierul Dorin Recean.

Potrivit acestuia, decizia a fost adoptată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, "în baza faptului că au fost identificate activităţi de influenţare a proceselor electorale pe teritoriul ţării în scopul promovării intereselor statului străin, Federaţia Rusă, prin intermediul unui grup criminal organizat, condus de cetăţeanul Ilan Şor, prin Partidul Politic Şansa".

UPDATE, 5 noiembrie, ora 23.00: Lilian Carp şi Ion Ceban, principalii favoriţi în cursa pentru PrimăriaChişinăului, primele declaraţii după închiderea urnelor

Principalii favoriţi pentru funcţia de primar al Chişinăului, Lilian Carp şi Ion Ceban, au făcut primele declaraţii duminică, după ce secţiile de votare s-au închis. În mesajele transmise, ambii aspiranţi la Primăria capitalei Republicii Moldova au remarcat că la acest scrutin s-a înregistrat o prezenţă mai mare la vot decât în 2019.

Primarul suspendat al capitalei Ion Ceban, care candidează pentru încă un mandat din partea partidului pe care-l conduce – Mişcarea Alternativă Naţională (MAN) – a făcut primele declaraţii de presă după finalizarea alegerilor în cadrul unei conferinţe de presă. Ceban a declarat că va accepta votul locuitorilor Chişinăului oricare ar fi el

„Vreau în numele întregii echipe Mişcarea Alternativă Naţională – MAN – să vă spun un mare mulţumesc dvs şi, în primul rând, locuitorilor municipiului Chişinău. Muncipiul Chişinău a votat, este o prezenţă destul de semnificativă. Acum pentru noi ca şi cei care am fost votaţi, probabil, cel mai important este să asigurăm securitatea votului fiecărui locuitor. Şi este exact ceea ce vom face în timpul imediat ce urmează. Vreau să vă anunţ că, la această etapă, pe lângă cifrele oficiale pe care le-am văzut în registrul Comisiei Electorale Centrale avem o cifră de aproximativ de 12 mii de voturi exprimate pe listele suplimentare. Iar aici ne face foarte vigilenţi. Vom număra fiecare vot. (…) Aşteptările sunt exact pe potriva votului locuitorilor. Aşa cum au votat, aşa vom primi acest lucru”, a spus Ceban, confoirm NewsMaker

De cealaltă parte, candidatul partidului de guvernământ Acţiune şi Solidaritate (PAS), Lilian Carp, a făcut primele declaraţii după închiderea secţiilor de vot în cadrul unei emisiuni de la TV8. Carp a remarcat că la acest scrutin s-a înregistrat o prezenţă la vot mai mare decât în cel din 2019, ceea ce, va oferi o „legitimitate mai mare” viitorului primar al Chişinăului.

„Impresiile sunt bune. Este important că am avut o prezenţă mai bună decât în 2019. Acest lucru înseamnă că oamenilor le pasă de Chişinău şi, aşa cum am spus-o în multe întâlniri în această campanie electorală este important ca lumea să iasă la vot să dea o mai mare legitimitate viitorului primar de Chişinău, care va fi. Doar prin prezenţă mare poţi spune acel care va conduce capitala în următorii 4 ani a primit un vot legitim din partea majorităţii populaţiei”, a spus Lilian Carp.

Stirea inițială

În Republica Moldova auavut loc duminică alegeri locale, al optulea exerciţiu electoral de acest tip de la proclamarea independenţei Republicii Moldova şi s-au desfăşurat într-o singură zi pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în regiunea autonomă Găgăuzia, excepţie făcând doar localităţile aflate sub controlul administraţiei nerecunoscute din Transnistria.

În cadrul acestui scrutin, care vine la doi ani de când la putere se află un guvern proccidental, vor fi aleşi pentru un mandat de patru ani reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv 898 de primari şi 11.058 de consilieri locali (raionali, municipali, orăşeneşti, comunali şi săteşti).

Ion Ceban a obținut peste 50% din voturile procesate până la această oră, arată primele rezultate oferite de Comisia Electorală Centrală.

Astfel, la ora 22:30, după prelucrarea a 17 procese verbale, candidatul MAN, Ion Ceban, este lider detașat în alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului.

Următorul este candidatul PAS, Lilian Carp, cu 25%, iar al treilea în top este socialistul Adrian Albu, cu doar 4%.

La Bălți, rezultatele preliminare arată că va exista turul doi între Alexandr Petkov și Arina Corșicova, candidata susținută de Șor. Al treilea este socialistul Maxim Moroșan. La Orhei, Tatiana Cociu, susținută de Șor, acumulează circa 70% din voturi după numărarea primelor câteva sute de voturi.

Mai puţin de jumătate din totalul cetăţenilor cu drept de vot ai Republicii Moldova au participat la alegerile locale desfăşurate duminică pe întreg teritoriul ţării, mai puţin în aşa zisa republică separatistă Transnistria.

Datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) arată că, din totalul celor 2.760.930 de alegători înscrişi în listele electorale, doar 1.147.394 şi-au exprimat dreptul de vot, ceea zece reprezintă 41,4%.

Rata de participare la vot la nivel naţional este mai mică decât în 2019, atunci când a fost înregistrată o prezenţă la urne de 41,68%.

În Chişinău, prezenţa la vot a fost de 40,95%, numărul votanţilor fiind de 266.947.

Pentru ca alegerile să fie validate, prezenţa la vot într-o localitate trebuie să depăşească 25% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

În ceea ce priveşte alegerile pentru funcţia de primar în cele 898 de localităţi ale Republicii Moldova, este desemnat câştigător candidatul care întruneşte 50%+1 din voturi. În cazul absenţei unei majorităţi simple, primii doi concurenţi, care au obţinut cel mai mare număr de voturi, se califică în turul al doilea, care va avea loc pe 19 noiembrie.

Scrutinul din 5 noiembrie este al optulea exercițiu electoral de acest tip de la proclamarea independenței Republicii Moldova și este organizat conform noului Cod Electoral.

Cu două zile înaintea scrutinului, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE) a dispus anularea înregistrării tuturor candidaților Partidului politic „Șansă”. Decizia a fost luată în contextul raportului prezentat de Serviciul de Informații și Securitate privind implicarea Federației Ruse în alegerile locale prin finanțarea grupului criminal condus de Ilan Șor. Birouri electorale ale secțiilor de votare au aplicat ștampila cu mențiunea „Retras” în toate buletinele de vot, în dreptul tuturor concurenților electorali desemnați de Partidul „Șansă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.