Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri prezidenţiale în Portugalia: Candidatul conservator este dat câştigător din primul tur

Marcelo Rebelo de Sousa

Conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, 67 de ani, este dat câştigător al alegerilor prezidenţiale din Portugalia din primul tur ce va avea loc duminică, potrivit a două noi sondaje publicate joi seară şi citate de AFP. 

Rebelo de Sousa, profesor de drept şi comentator vedetă de televiziune timp de cincisprezece ani, este creditat cu între 51,8 şi 55% din intenţiile de vot, potrivit sondajelor institutelor Eurosondagem şi Intercampus. 

Fostul preşedinte al Partidului social-democrat (1996-1999), marele partid de centru-dreapta în Portugalia, îl întrece lejer pe independentul de stânga Antonio Sampaio da Novoa care ar obţine între 16,9 şi 19% din voturi, potrivit acestor sondaje. 

Rivala lui Sampaio da Novoa în tabăra de centru-stânga, fostul ministru socialist Maria de Belem Roseira, ar obţine între 10,1 şi 13,3% din voturi. 

Europarlamentarul Marisa Matias, care se prezintă pentru Blocul de stânga, partidul radical de stânga apropiat de SYRIZA din Grecia şi Podemos din Spania, este creditată cu între 5,3 şi 7,9% din voturi, urmată de candidatul comunist Edgar Silva cu 3,7 la 4,6% din voturi. 

În Portugalia, şeful statului nu are putere executivă, dar poate dizolva parlamentul şi rolul său de arbitru creşte în situaţii de criză. 

Ţara a trecut printr-o perioadă de incertitudine şi tensiune după alegerile legislative din octombrie anul trecut, care au deschis drumul formării unui guvern socialist minoritar, susţinut în parlament de formaţiunile de stânga antiliberale. 

Rebelo de Sousa, care şi-a dorit o campanie "independentă" de tabăra sa politică, s-a arătat până acum mai conciliant faţă de noul guvern condus de socialistul Antonio Costa. 

Preşedintele în exerciţiu, conservatorul Anibal Cavaco Silva, îşi încheie la 76 de ani al doilea mandat de cinci ani consecutiv, care este limita autorizată de constituţia portugheză.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.