Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerile care au condus la dispariția 'dinozaurilor' din Parlament: veșnicii aleși, care n-au mai prins un mandat

Inquam Photos / Octav Ganea si Inquam Photos / George Calin
Inquam guvern parlament

Au intrat în Parlament imediat după Revoluție. Păreau senatori sau deputați pe viață. Ultimele alegeri le-au demonstrat, însă, că pentru toți există un sfârșit. Cariera lor s-a finalizat pe 6 decembrie, la aproape 31 de ani de când au fost trimiși să-i reprezinte pe români în Legislativ.

Citește și: Inedit - Alina Gorghiu îi cere explicații OFICIAL Ralucăi Turcan/ DOCUMENT

Mai mulți senatori și deputați au intrat în Parlament în 1990. Vreme de aproape 31 de ani, integral sau cu mici excepții, au fost fie deputați, fie senatori, informează Mediafax.

La alegerile din 6 decembrie românii au decis să-i „lase la vatră”.

Este cazul fostului premier și președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El a fost deputat timp de 18 ani și senator alți opt ani.

Un alt parlamentar care părăsește Legislativul după mai bine de trei decenii de la prima alegere este Varujan Vosganian. El a avut trei mandate de deputat și patru de senator. A fost în afara Parlamentului doar în perioada 2000-2004.

Atât Tăriceanu, cât și Vosganian, lideri ALDE, au candidat pe listele ProRomânia, formațiune condusă de Victor Ponta, care nu a trecut pragul electoral de 5%.

De asemenea, după 16 ani, fostul premier Victor Ponta nu a fost ales pentru un nou mandat de deputat.

Marton Arpad, parlamentar de 30 de ani, a anunțat în septembrie că nu mai candidează pentru un nou mandat, scrie portalul de limbă maghiară transindex.ro.

„Am lucrat în Parlament timp de treizeci de ani. A fost suficient ”, a spus Marton.

După 12 ani petrecuți ca deputat și alți 12 ani ca senator, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, a rămas și ea pe dinafara Parlamentului.

Un alt fost ministru al Educației, Liviu Marian Pop, tot social-democrat, a rămas fără reînnoirea mandatului. El a fost senator în perioada 2012-2020.

Alegerile din 6 decembrie i-a „lăsat pe tușă” și pe alți parlamentari cu notorietate. Printre aceștia se numără Șerban Nicolae (12 ani senator), Eugen Nicolicea (deputat între 1992 și 2020) și Cătălin Rădulescu (deputat între 1990 și 1992, precum și între 2012 și 2020) . Ei nu au reușit să ocupe locuri eligibile pe listele PSD și au candidat din partea Partidului Ecologist din România, formațiunea care nu a trecut pragul electoral, obținând doar puțin peste 1%.

Totodată, nici fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici nu a reușit să obțină un nou mandat de parlamentar. Deși aflat pe locul 1 al listei PSD la Senat, iar partidul său s-a clasat pe primul loc, Eugen Orlando Teodorovici a ratat reînnoirea mandatului de senator din cauza redistribuirii voturilor.

Tot la capitolul „parlamentari cu notorietate care au rămas fără mandat”, se află și senatorii Florina Presadă și Mihai Goțiu de la USR.

Partidul Mișcarea Populară, fondat de fostul președinte al României Traian Băsescu, precum și formațiunea condusă de fostul premier Victor Ponta nu au reușit să treacă pragul electoral de 5% pentru a rămâne partide parlamentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.