Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

#alegeriprezidențiale Ascensiunea lui Alexandru Cumpănașu - cum poate o tragedie să nască un prezidențiabil

Inquam Photos / Bogdan Danescu
cumpanasu alexandru

Alexandru Cumpănașu, în vârstă de 38 de ani, candidează independent la alegerile prezidențiale, propulsat fiind de scandalul generat de Cazul de la Caracal. Agenția MEDIAFAX și Gândul.ro vă prezintă ascensiunea lui Cumpănașu, generată în urma tragediei de la Caracal.

Alexandru Cumpănașu, în vârstă de 38 de ani, este directorul executiv al ONG-ului Asociația pentru Implementarea Democrației. El candidează independent la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019 și este unchiul Alexandrei Măceșanu, adolescenta răpită și ucisă în luna iulie, la Caracal. Din acel moment, aparițiile lui Alexandru Cumpănașu la televizor au devenit tot mai frecvente, culminând cu anunțul candidaturii la alegerile prezidențiale, în luna septembrie, profitând de propulsia mediatică.

Activitatea profesională

Alexandru Cumpănașu este președinte al Asociației pentru Implementarea Democrației din anul 2004, funcție care îi aduce un venit anual de 580.000 de lei. A fost președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României și moderator al emisiunii "Ambasador România ", difuzată la postul Realitatea TV.

Totodată, acesta figurează și ca administrator al EDP Exclusive Consulting SRL și ca secretar general al Aociației pentru Bună Guvernare, potrivit declarației de interese depusă la BEC. Alexandru Cumpănașu este vice-președinte al Fundației Colegiului Național de Apărare și membru al Marii Loje Naționale din România.

VIDEO Ludovic Orban îi liniștește pe pensionari: 'E o lege în vigoare și trebuie respectată de Guvern'

Controverse

În declarația de avere a candidatului, depusă la Biroul Electoral Centrat, figurează un salariu de 66.762 de lei, porvenit de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Ulterior, SNSPA a dat un comunicat, în care explică faptul că Alexandru Cumpănașu nu este cadru didactic al Universității.

De asemenea, acesta a recunoscut public faptul că nu are diplomă de licență, afirmând că a urmat un an la Facultatea de Drept din Sibiu, dar a înghețat studiile. Cumpănașu a obținut un certificat de absolvire a unui curs de securitate internațională de la Colegiul Național de Apărare, din cadrul Ministerului Apărării Naționale, în anul 2006, iar în noiembrie 2016 a început un MBA în leadership și management-ul crizelor, la Acadecmia Regală pentru Managmentul Afacerilor din Elveția.

Alexandru Cumpănașu mai este criticat în spațiul public că profită de tragedia în care a fost implicată nepoata sa, pentru a-și atinge scopurile politice. Ascensiunea politică

Sloganul de campanie al prezidențiabilului Alexandru Cumpănașu este " Ori noi, ori ei", făcând referire la clanurile mafiote din România și la legăturile pe care rețelele infracționale le au cu politicieni de rang înalt. Cumpănașu este susținător al luptei împotriva criminașității, împotriva clanurilor interlope și a legăturilor pe care acestea le au cu politicieni de rang înalt. Mesajul populist al prezidențiabilului este susținut prin apariții televizate pe subiectul Crimei de la Caracal și de "dezvăluirile" pe care acesta la face în acest caz.

Acesta a propus în repetate rânduri înființarea unui departament anti-mafie în cadrul CSAT, care să fie convocat de președinte o dată pe lună, și să se ocupte de combaterea traficului de droguri, traficului de persoane și infracțiunilor care aduc atingere familiilor și copiilor.

În cadrul unui live pe pagina sa de Facebook, anterior anunțului de candidatură la prezidențiale, Alexandru Cumpănașu a afirmat că nu dorește un mandat complet de președinte și că dorește doar ca în doi ani să "radă" clanurile mafiote din România.

El a afirmat că a fost șef de campanie al PNL, la Caracal, în perioada Convenției Democrate Române și că a reușit un scor de 25% în acel an, preluând ulterior șefia organizației PNL din Caracal.

Acesta și-a anunțat în luna septembrie candidatura la alegerile prezidențiale, după ce a afirmat anterior că nu intenționează acest lucru. La sediul Biroului Electoral Central acest a depus 230.000 de semnături.

Recent, Alexandru Cumpănașu a anunțat înființarea unui nou partid, Mișcarea Forța România, o structură civică ce va fi formată din 25.000 de membrii, începând de anul viitor. Doctrina partidului va fi una de "centru-națională"și va avea filiale și în Diaspora.

Campania electorală a început cu 30 de zile înainte de data alegerilor și anume pe 12 octombrie. Ea se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă de dinaintea datei prezidențialelor, la ora 7.00, respectiv în data de 9 noiembrie.

Mandatul Președintelui României este de cinci ani, iar pe 10 noiembrie va avea loc votul în țară la prezidențiale, între orele 07.00 și 21.00. Al doilea tur de scrutin a fost programat să aibă loc pe 24 noiembrie, în același interval orar.

Cât despre votul în secțiile din străinătate se desfăşoară pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. Astfel, la primul tur de scrutin românii din Diaspora vor vota între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.