Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

#alegeriprezidențiale Theodor Paleologu și Kelemen Hunor, prima dezbatere electorală: Cei doi au un obiectiv comun, însă opinii diferite

news.ro
hunor paleologu

Candidaţii PMP şi UDMR la preşedinţia României, Theodor Paleologu şi Kelemen Hunor, au susţinut sâmbătă, în timpul unei dezbateri organizate în cadrul campaniei "Cunoaşte-ţi candidatul", că este necesară o reformă constituţională, fiecare însă având opinii diferite pe această temă.

În timpul dezbaterii lansate de liderii mişcării de tineret din România, candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a răspuns unuia dintre tineri că este necesară o reformă constituţională, menţionând totodată că este adeptul unui sistem parlamentar, nu semiprezidenţial.

"În Uniunea Europeană sunt foarte puţine state cu o structură semiprezidenţială. Eu cred că în România ar fi o greşeală uriaşă să dai unui om puteri sporite, indiferent cât de înţelept e, cât de filosof e, pentru că azi e, mâine vine altcineva. Trebuie un echilibru în ceea ce priveşte puterile în stat. Eu sunt adeptul republicii parlamentare. Sunt pentru un sistem proporţional pentru alegerea Parlamentului. Sigur, aici se poate discuta despre ordinea preferenţială, să stabileşti ordinea, dar rezultatul trebuie să fie proporţional. Din fiecare vot se produce un mandat acolo unde s-a dat votul. Nu în altă parte, că nu e corect. Nu e democratic să dai votul într-o parte şi se produce un mandat în partea cealaltă. Nu cred că societatea românească este o societate angelică ,care produce din când în când, o dată la patru ani, un parlament diabolic. Nu. Parlamentul este oglinda fidelă a societăţii", a spus Kelemen Hunor.

Fostul ideolog economic al PSD, analiză EXPLOZIVĂ a programului de guvernare al PNL - Cine câștigă, cine pierde


El a menţionat că este nevoie de o schimbare de mentalitate a cetăţenilor, pentru a elimina corupţia electorală.

"Trebuie să vedem cum reuşim să schimbăm mentalitatea oamenilor, şi ajungem la educaţie, să reuşim să schimbăm societatea astfel încât această corupţie electorală să nu existe, să nu fie posibilă, să fie redusă, să nu influenţeze votul. Nu cred că votul trebuie remodelat. (...) Eu sunt pentru bicameralism, dar aş vrea să separăm atribuţiile Camerelor, pentru că în acest moment nu sunt separate. De aceea apare blocajul, de aceea sunt întârzieri. Se poate găsi o construcţie prin care cele două Camere au atribuţii diferite. Atribuţii similare sunt atunci când e vorba de învestirea guvernului, de aprobarea bugetului. În rest, sunt atribuţii total separate", a mai spus candidatul UDMR.

La rândul său, candidatul PMP la prezidenţiale, Theodor Paleologu, a răspuns că şi el îşi doreşte o modificare a Constituţiei, dar în sensul sporirii atribuţiilor preşedintelui.

"Amândoi vorbim despre o modificare a Constituţiei. E adevărat că nu în acelaşi sens. Domnul Kelemen, pentru o republică parlamentară, iar eu consider că majoritatea românilor sunt ataşaţi principiului alegerii preşedintelui prin sufragiu universal. Din acest lucru eu deduc că e nevoie pentru preşedinte de puteri sporite: să poată dizolva Parlamentul fără procedura greoaie de acum, să poată organiza alegeri anticipate, să poată înlocui primul ministru atunci când situaţia în Parlament i-o permite. În materie de diplomaţie, de reprezentare a României", a răspuns Theodor Paleologu.

Aleșii locali ai PNL îi prezintă lui Orban situațiile HALUCINANTE generate de Guvern: Asta va trebui să corectați rapid


Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale a mai afirmat, în timpul dezbaterii, că în opinia sa sistemul de vot cu liste închise este "un sistem de vot cu consecinţe foarte proaste". El a menţionat, totodată, că este nevoie de un alt sistem de vot, mai democratic şi mai bun decât cel actual.

"În 2007, majoritatea covârşitoare a celor care au participat la referendum s-au pronunţat pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor prin vot majoritar în două tururi de scrutin. Sunt partizanul renunţării la un sistem electoral care a fost respins de majoritatea covârşitoare a românilor, pentru că sistemul de vot proporţional cu liste închise este un sistem de vot cu consecinţe foarte proaste, încurajează oportunismul şi servilismul în interiorul partidelor. Eu cred că e o coerenţă a proiectului politic pe care îl am, e ceea ce eu gândesc a fi partidocraţia. Eu cred că partidocraţia este sursa multor rele din societatea românească. (...) Aş vrea să pot convinge să avem un alt sistem de vot mai democratic, mai bun decât cel pe care îl avem acum", a mai spus Paleologu.

Foşti miniştri ai Culturii, Theodor Paleologu şi Kelemen Hunor, acum doi dintre candidaţii la preşedinţia României, au fost singurii care au răspuns invitaţiei de a lua parte la dezbaterea organizată în cadrul campaniei "Cunoaşte-ţi candidatul".

Organizată în cadrul manifestărilor incluse în cadrul "Iaşi, Capitala Tineretului din România 2019 - 2020", campania a fost iniţiată de liderii mişcării de tineret din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.