Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aleksandr Lukaşenko face un prim pas înapoi - Cum încearcă să calmeze mulțimea

lukasenko

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a evocat luni ideea unui referendum constituţional pentru a calma ampla mişcare de contestare ce are loc în Belarus de trei săptămâni, fără a face alte precizări privind modalităţile de desfăşurare, calendarul sau conţinutul consultării populare, transmit Reuters şi AFP potrivit Agerpres.

Duminică, zeci de mii de susţinători ai opoziţiei s-au strâns pe străzile din Minsk, pentru al treilea weekend consecutiv, pentru a denunţa realegerea lui Lukaşanko, într-un scrutin considerat fraudulos de opoziţie, desfăşurat la 9 august.

Liderul belarus, citat de agenţia de presă BelTA, a spus că ''specialişti'', printre care judecători de la Curtea Supremă, lucrează în prezent la un proiect de revizuire a legii fundamentale, care va fi apoi supus ''referendumului''.

Peste relaţia cu Rusia planează 'nori întunecaţi' - Diplomația germană continuă să preseze Moscova în cazul Navalnîi


''Aş vrea ca aceste schimbări să ducă la progresul societăţii noastre. Vom insista pe aceste schimbări şi vom propune aceste schimbări poporului nostru'', a declarat liderul belarus într-o şedinţă de lucru.

El nu a oferit niciun detaliu concret asupra acestui proiect de revizuire a Constituţiei, pe care Moscova l-a calificat drept o pistă promiţătoare pentru ieşirea din criză.

Lukaşenko (66 de ani) a recunoscut că Belarusul este condus de un ''sistem oarecum autoritar'' şi a evocat o posibilă reformă a sistemului judiciar.

Pe de altă parte, Estonia, Letonia şi Lituania vor anunţa luni restricţii de călătorie împotriva a 30 de demnitari belaruşi, printre care preşedintele Aleksandr Lukaşenko, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda. Această listă va putea fi extinsă, conform Reuters.

Anterior, Lituania anunţase că intenţionează să sancţioneze oficialităţi belaruse pe care le consideră responsabile pentru încălcarea legii electorale şi pentru violenţele contra protestatarilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.