Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisoare trimisă de Aleksandr Lukașenko: Toate războaiele se termină cândva, întrebarea este ce vom face în continuare

jurnaltv.md
Belarus Aleksandr Lukasenko

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, unul din aliații regionali ai lui Vladimir Putin, i-a trimis o scrisoare secretarului general al ONU, în care explică poziția belarușilor în războiul din Ucraina, potrivit agenției belarese de stat Belta. Lukașenko afirmă că NATO și-a pierdut natura defensivă, că „toată lumea înțelege perfect” că „forțele care pretind conducerea unică a lumii” luptă împotriva Rusiei și face apel la țările lumii să prevină escaladarea conflictului din Ucraina într-un război mondial.

Scrisoarea integrală prezentată de presa din Belarus:

`Excelența Voastră

Au trecut peste 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece, cu care mulți au asociat debutul păcii și prosperității globale. Apoi, în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice, majoritatea oamenilor a crezut că amenințarea unui al treilea conflict global a trecut pentru totdeauna.

Din păcate, astăzi pentru noi toți, locuitorii Pământului, nu există din nou o problemă mai importantă decât prevenirea unui război global și stabilirea unei păci durabile și de durată.

Pentru oamenii din Republica Belarus, războiul nu este doar un cuvânt. De-a lungul multor secole, războaiele dezastruoase și devastatoare s-au răsturnat în mod repetat peste ținuturile belarusului, semănând distrugeri îngrozitoare și ducând la pierderi umane uriașe.

Belarusii, ca nicio altă națiune, au trecut prin toate greutățile și greutățile Primului (1914-1918) și celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945). În lupta împotriva nazismului, Belarus a pierdut fiecare al treilea locuitor.

Istoria începutului și cauzele fiecărui război mondial la prima vedere este diferită. În același timp, fiecare dintre ele este un exemplu al modului în care dorința de a obține beneficii și avantaje unilaterale, de a obține dominația unică, dorința de a-și întări securitatea în detrimentul altor popoare, refuzul de a respecta și ține cont de legitimitatea interesele altor națiuni, refuzul dialogului și al negocierilor poate deveni distructiv pentru toate statele.

Experiența tragică a istoriei a predeterminat pentru Belarus valoarea durabilă a unei politici externe pașnice, construind relații de bună vecinătate încă din primele zile ale existenței unui stat belarus independent.

Astăzi, lumea, din păcate, uită că belarușii nu au fost niciodată o amenințare pentru niciunul dintre vecinii lor.

Republica Belarus a susținut întotdeauna și susține în mod consecvent consolidarea securității regionale și globale pe principiile responsabilității comune și indivizibilitatii securității, pentru consolidarea consecventă a stabilității strategice prin implementarea și dezvoltarea unor regimuri multilaterale pentru neproliferarea arme de distrugere în masă, dezarmare, controlul armelor, pentru interzicerea noilor tipuri de arme de distrugere în masă, respectarea și dezvoltarea în continuare a măsurilor de încredere și securitate la nivel regional și subregional. Acest lucru este evidențiat nu numai de inițiativele diplomatice din Belarus din ONU și OSCE, ci și de pași concreti și practici.

Fiind invariabil un donator al securității regionale și globale, Republica Belarus a devenit primul stat care voluntar, fără condiții prealabile, a renunțat la posesia armelor nucleare rămase după prăbușirea URSS.

În viitor, țara noastră a susținut constant crearea în Europa Centrală și de Est a unui spațiu liber de arme nucleare. Belarus a luat o poziție de principiu împotriva extinderii NATO, care și-a pierdut natura defensivă după prăbușirea Pactului de la Varșovia. Belarus este un membru responsabil al CSTO, o organizație regională de securitate colectivă defensivă.

În ultimii ani, Belarus a subliniat în mod repetat și în toate formatele disponibile degradarea continuă a sistemelor de securitate regională globală și europeană. Pentru a preveni acest lucru, Belarus a prezentat o inițiativă de reluare a unui dialog internațional larg privind consolidarea încrederii, securității și măsurilor de cooperare în Europa (Helsinki-2), a propus formarea unei „centre digitale de vecinătate” subregionale și alte inițiative.

Din păcate, în sens fundamental, nu am fost auziți. Arhitectura de securitate din Europa a eșuat. Nedorința țărilor occidentale de a lucra la consolidarea securității comune și indivizibile, nesocotirea lor față de interesele legitime și ignorarea preocupărilor altor parteneri, în primul rând Rusia, au dus mai întâi la războaie comerciale, economice și informaționale, iar apoi au provocat un conflict fierbinte pe teritoriul Ucraina.

Războiul din Ucraina este un război la zidurile noastre! Având în vedere proximitatea teritorială și trecutul istoric comun cu Ucraina, Belarus este sincer interesat de soluționarea cât mai rapidă a situației din această țară. Noi, ca vecini ai Ucrainei, suntem îngrijorați de viitorul securității regionale și de garanțiile securității naționale a Belarusului. Este imposibil să rezolvăm aceste probleme fără participarea noastră, precum și fără participarea țărilor din regiune.

Nu suntem agresori, așa cum încearcă să ne prezinte unele state. Belarus nu a fost niciodată inițiatorul niciunui războaie sau conflicte. Dar nu suntem tradatori. Onestitatea și integritatea în relații sunt importante pentru noi. Poziția noastră este că preocupările și interesele oricărei țări, fie că este o optime din pământ sau o națiune insulară, ar trebui să fie ascultate de toată lumea!

De aceea, Belarus rămâne sincer și invariabil angajat în sarcina reconcilierii rapide. Numai prin stingerea focarului de conflict vom putea începe construirea unei noi ordini mondiale post-conflict, unde interesele tuturor statelor vor fi luate în considerare.

Și nu doar afirmăm acest lucru, ci am dovedit-o în trecut și continuăm să o dovedim cu fapte concrete ale conducerii belaruse.

Este suficient să reamintim eforturile în curs ale Belarusului de a ajuta la rezolvarea conflictului din estul Ucrainei în perioada 2014-2015. Drept urmare, în 2015, în Belarus au fost semnate binecunoscutele acorduri de la Minsk.

Și acum, în 2022, Belarus a fost cel care a putut iniția negocieri între delegațiile ucrainene și ruse pe teritoriul nostru.

Nu contează unde vor avea loc negocierile în continuare, pentru că acum nu este momentul să împărtășim laurii trupelor de menținere a păcii. În acest moment, fiecare persoană sănătoasă și politician ar trebui să se gândească nu la propriul beneficiu, ci la încheierea rapidă a păcii în condiții care vor fi acceptabile pentru toate părțile în conflict.

În condițiile actuale, trebuie să facem tot posibilul pentru a găsi modalități de a reduce gradul de confruntare globală și de a aduce mai aproape perspectiva unei soluții la scară largă a problemelor de securitate atât în ​​Ucraina, cât și în alte puncte fierbinți, inclusiv Siria, Yemen, Etiopia și în întreaga lume.

Toate războaiele se termină cândva. În fața noastră tuturor, mai devreme sau mai târziu, se va pune întrebarea: „Ce vom face în continuare și cum vom ieși din ruinele pe care le vom obține?”. Acest lucru se aplică în primul rând sistemului de securitate și diplomației multilaterale.

Soluția conflictului ucrainean este astăzi o problemă cheie de securitate în Europa, fără o soluționare pe termen lung și justă a cărei lume va rămâne amenințată nu doar pe continentul nostru, ci la scară mai largă. De asemenea, toate obiectivele de dezvoltare globale vor rămâne amenințate. Adevărul este incontestabil: dacă nu există pace, nu există dezvoltare.

În contextul interdependenței globale, este imposibil să se asigure securitatea alimentară și un mediu curat, să contracareze pandemiile sau schimbările climatice în propriul colț fără eforturi multilaterale universale.

Conflictul din Ucraina, cauzele sale fundamentale și actualele sancțiuni occidentale împotriva Rusiei au deja consecințele lor devastatoare pentru lume și se manifestă în diferite regiuni sub forma unei creșteri fără precedent a prețurilor la alimente, energie, îngrășăminte și transportul maritim, asistență redusă pentru țările din Africa care au cea mai mare nevoie de el, Asia și Orientul Mijlociu. Toate acestea amenință cu foametea, scăderea nivelului de trai, exacerbarea tensiunilor economice și sociale, în primul rând în țările cel mai puțin dezvoltate și, în combinație, pot provoca un nou val de migrație în masă.

În acest sens, Belarus face un apel către țările lumii să se unească și să prevină escaladarea conflictului regional din Europa într-un război mondial la scară largă!

Împreună putem face multe astăzi: să ne abținem de la furnizarea de arme, de la războiul informațional și de la orice provocări, de la umflarea discursurilor instigatoare la ură în mass-media, de la încurajarea rasismului și a discriminării bazate pe criterii naționale, culturale, lingvistice și religioase, de la afilierea, legalizarea si conducerea mercenarilor. Trebuie să lucrăm împreună pentru a ne opune măsurilor comerciale restrictive.

Este necesar să se abțină de la distrugerea mecanismelor ONU și de cooperare multilaterală, care este rezultatul politicii actuale de limitare a participării sau chiar excluderii țărilor individuale din activitatea lor. Din păcate, vedem că ONU în viitorul apropiat poate repeta soarta de neinvidiat a Societății Națiunilor.

Este în interesul nostru să împiedicăm conflictul să se prelungească cu consecințe devastatoare pentru dezvoltarea durabilă. Consider că un astfel de rezultat va fi posibil doar într-o situație în care acordurile juridice specifice și contextul politic care le înconjoară, inclusiv în cadrul ONU, asigură că interesele și preocupările de securitate atât ale părților în conflict, cât și ale tuturor celorlalte părți interesate, mici și mari. Un astfel de rezultat este de neatins cu absenteism sau abstinență!

Aici, în opinia mea, se cuvine să reamintim citatul faimosului fiu al poporului belarus, conaționalul nostru remarcabil, ministrul de externe al URSS Andrei Gromyko, care a spus că zece ani de negocieri sunt mai bine decât o zi de război. Împărtășim această abordare și credem că nu și-a pierdut relevanța în cele mai dificile realități de astăzi.

Belarus este încrezător că dvs., Excelența Voastră, Secretarul General al Națiunilor Unite, puteți juca un rol unic și imparțial în paleta posibilelor inițiative iubitoare de pace și incluzive care ar facilita negocierile între toți cei implicați.

Credem că este în puterea dumneavoastră să luați o poziție cu adevărat strategică de menținere a păcii, bazată pe principiul securității indivizibile. Am urmărit cu speranță întâlnirile voastre recente de la Moscova și Kiev. În același timp, așteptăm contacte semnificative din partea dvs. cu toate părțile implicate în conflict. La urma urmei, să fiu sincer, toată lumea înțelege perfect că forțele care pretind conducerea unică în lumea globalizată luptă împotriva Rusiei pe teritoriul Ucrainei în mâinile soldaților ucraineni și „până la ultimul ucrainean”.

Poate că acesta este momentul adevărului pentru ONU. Este posibil ca, având în vedere prejudiciul pe care lipsa de respect și nerespectarea intereselor partenerilor l-au făcut deja instituțiilor multilaterale și încrederii dintre state, să nu fi venit timpul nici măcar pentru Helsinki II, ci pentru un proces cu adevărat global și definitoriu care să implice toți liderii internaționali. Rezultatul acestui proces ar trebui să fie acorduri clare și transparente privind regulile noii ordini mondiale, care să ofere garanții de securitate tuturor membrilor comunității internaționale în viitorul apropiat.

Belarus va susține întotdeauna menținerea unei agende unificatoare în toate formatele internaționale. Suntem deschiși unei cooperări ample cu toate statele, structurile de integrare și organizațiile internaționale.

Belarus este pregătit pentru întâlniri directe și orice altă lucrare cu fiecare parte interesată pentru a asigura pacea și oportunitățile de viață și dezvoltare pentru generațiile viitoare!

Vă rog să acceptați, Excelență, asigurările celei mai înalte mele considerații.

Alexandr Lukașenko”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.