Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Începe NEBUNIA: Parlamentul Cataloniei a votat pentru INDEPENDENȚĂ/VIDEO

www.irishtimes.com
referendum Catalonia

Începe nebunia în Spania, după ce Parlamentul Cataluniei a votat pentru independență. Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri - cu 70 de voturi la zece şi două abţineri - o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană

Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile din Barcelona pentru a sărbători decizia Parlamentului.

Moţiunea a fost înaintată de deputaţi ai formaţiunilor Junts pel Si (Uniţi pentru Da) şi CUP, partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont, care împreună au o majoritate în parlamentul regional, şi prevede 'constituirea unei republici catalane ca stat independent, suveran, democratic şi social'. 

Carles Puigdemont, a anunţat joi seară că nu va convoca alegeri anticipate, sugerate de Madrid pentru dezamorsarea crizei, şi că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenţei acestei provincii spaniole, în virtutea referendmului din 1 octombrie, considerat ilegal de guvernul spaniol. Acesta din urmă i-a cerut de două ori ultimativ premierului catalan să renunţe explicit la autoproclamarea independenţei, în caz contrar va fi activat articolul 155 din Constituţia Spaniei, respectiv suspendarea autonomiei Cataloniei. 

Între timp, la Madrid continuă şedinţa Senatului spaniol, la care premierul conservator Mariano Rajoy a cerut permisiunea de a putea aplica acel articol din Constituţie şi astfel să-l poată destitui pe Carles Puigdemont împreună cu întregul său guvern regional, pentru a contracara planurile lor de independenţă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.