Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Arabia Saudită a invadat terestru Yemen-ul. Lupte dure în Aden

Zeci de militari au debarcat de pe mare în Aden, în ceea ce pare a fi o tentativă a coaliției conduse de Arabia Saudită de a stabili un cap de pod în portul strategic, prin care se controlează strâmtoarea Bab el Mandeb.

Trupele neidentificate au debarcat de pe o singură navă venită din larg, la numai câteva ore după ce centrul Adenului a fost ocupat de rebelii Houthi, susținuți de regimul de la Teheran, și de simpatizanții lor din rândul populației locale.

Evenimentele au loc după opt zile de raiduri aeriene ale coaliției internaționale conduse de Arabia Saudită, în încercarea disperată de a opri valul rebelilor. Până acum coaliția internațională formată din Arabia Saudită, Egipt, Quatar, Bahrein și Kuweit s-au limitat doar la a bombarda pozițiile houthie și a armatei încă fidelă fostului președintel Ali Abdulah Saleh.

Orașul-port din sudul Yemenului a fost cel mai important punct de rezistență al forțelor rămase loiale președintelui Abd-Rabu Mansur Hadi, sprijinit de Arabia Saudită, până ce acestea au fost nevoie să se retragă acum o săptămână.

Până în acest moment, nu a fost posibilă o identificare a trupelor de desant, informează Reuters. Dacă se va confirma că acestea aparțin coaliției conduse de saudiți, ar fi prima tentativă de debarcare pe uscat și de a stabili un cap de pod pentru o eventuală ofensivă terestră.

Rebelii Houthi, care au cucerit capitala Sanaa, acum șase luni, în alianță cu sprijinitorii fostului președinte Ali Abdullah Saleh s-au îndreptat cu o săptămână în urmă spre Aden, iar raidurile nu au putut opri înaintarea lor.

UPDATE:

Preluarea controlului asupra palatului prezidenţial din cartierul Crater din Aden s-a produs după lupte intense. 

Cel puţin 44 de persoane, dintre care 18 civili, au fost ucise în aceste lupte dintre rebelii şiiţi şi susţinătorii şefului statului Abd-Rabbu Mansour Hadi care a plecat la 24 martie din Aden, al doilea oraş ca mărime din Yemen. 

'Douăzeci de rebeli houthi au fost ucişi în lupte', a afirmat o sursă militară, în timp ce o sursă medicală a făcut cunoscut că 'au fost ucişi 18 civili şi şase membri ai comitetelor populare', paramilitari pro-Hadi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.