Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă | Atac la rețeaua globală de internet - Rebelii Houthi au avariat cablurile subacvatice din Marea Roșie

Rebelii Houthi au avariat 4 cabluri de comunicații subacvatice în strâmtoarea Bab al-Mandeb. Cablurile reprezintă o infrastructură globală esențială care facilitează conexiunile la internet între părți ale Asiei și părți ale Europei.

Cablurile submarine de date din Marea Roșie ar fi fost avariate, la câteva luni după ce rebelii yemeniți Houthi au amenințat că vor face acest lucru.

Cel puțin 15 cabluri submarine trec prin strâmtoarea Bab al-Mandab, situată la capătul sudic al Mării Roșii, un corp de apă cu o lățime de doar 26 km în unele puncte. Yemenul se află pe malul nordic al strâmtorii.

Primele rapoarte privind deteriorarea cablurilor submarine din largul coastelor Yemenului au început să apară luni dimineață, publicația israeliană de știri Globes susținând că patru cabluri (EIG, AAE-1, Seacom și TGN-EA) au suferit avarii. Seacom ar fi confirmat deteriorarea unui cablu pe care îl operează pe o porțiune dintre Kenya și Egipt.

"Locația unde s-a rupt cablul este semnificativă din cauza sensibilității sale geopolitice și a tensiunilor continue, ceea ce face ca acesta să fie un mediu dificil pentru operațiunile de întreținere și reparații", a declarat Seacom. "Echipa lucrează în prezent la stabilirea unor termene de restaurare și va comunica aceste planuri clienților noștri."

Globes a atribuit întreruperile rebelilor Houthi, susținuți de Iran, și a susținut că daunele au fost "semnificative, dar nu critice", deoarece mai multe alte cabluri submarine deservesc regiunea. Seacom și-a asigurat deja clienții că a redirecționat traficul pe alte cabluri.

Reperațiile sunt dificile

Deși lumea dispune de o ofertă decentă de nave de reparare a cablurilor, acestea sunt rezervate cu mult timp înainte, astfel încât nu este întotdeauna posibil să se găsească una gata de lucru. Nici reparațiile cablurilor nu sunt ușoare: este nevoie de timp pentru a găsi și a recupera un segment deteriorat și a-l reconecta.

Aceste reparații ar putea fi complicate de tensiuni regionale. Rebelii Houthi au atacat nave civile și active militare în Marea Roșie de la recenta invazie a IDF în Gaza, după atacurile teroriste ale Hamas.

Prin urmare, unele companii de transport maritim au decis că riscurile de atacuri asupra bunurilor lor sunt prea mari și evită în prezent Marea Roșie, o decizie care prelungește timpii de transport maritim. Furnizorul de periferice Logitech a avertizat recent că lanțul său de aprovizionare va înregistra întârzieri ca urmare a conflictului din Marea Roșie.

Firma de monitorizare a internetului NetBlocks a declarat, de asemenea, luni, că accesul la internet în Djibouti, națiunea africană situată pe malul sudic al strâmtorii Bab al-Mandab, a cunoscut o întrerupere duminică și luni. Membrii unei liste de discuții care acoperă întreruperile de internet au declarat, de asemenea, că au observat probleme cu cablurile care traversează Marea Roșie, dar rapoartele de pe listă contestă, de asemenea, momentul incidentului, subliniind că unul dintre cablurile menționate în acoperirea întreruperilor, EIG, a fost "oprit de câteva săptămâni".

Cloudflare, între timp, nu prezintă niciun indiciu privind deteriorarea cablurilor subacvatice din Marea Roșie pe pagina sa de întreruperi și anomalii.

O amenințare realizată?

Deși nu este clar ce anume se întâmplă cu cablurile submarine de internet din Marea Roșie în acest moment, a da vina pe Houthi nu este complet deplasat - rebelii yemeniți au amenințat că vor deteriora infrastructura de comunicații la sfârșitul anului 2023.

Este mai puțin clar dacă grupul ar putea realiza această performanță - se crede că operațiunile submarine necesare sunt apanajul exclusiv al unor națiuni precum Rusia și China.

Contraamiralul John Gower, un fost comandant de submarin al Marinei Regale, a declarat pentru BBC la începutul acestei luni că ar fi nevoie de o forță mai sofisticată decât cea a rebelilor Houthi, cineva cu submarine capabile să localizeze cablurile pentru a face acest lucru. Cineva precum Iranul.

"Estimez că este o cacealma, cu excepția cazului în care este vorba de un atac asupra unui terminal", a spus Gower.

"Nu am văzut nimic în [ordinul de luptă] iranian care ar putea atinge aceste cabluri, cu siguranță nu submarinele lor", a declarat fostul comandant al Marinei Regale Tom Sharpe pentru BBC. Deși scufundarea ar fi o posibilitate, Sharpe a spus că este de acord cu Gower că amenințarea este probabil o cacealma.

Infrastructura subacvatică este adesea amenințată în timpul conflictelor internaționale. Chiar săptămâna trecută, Comisia Europeană (CE) a declarat că securitatea cablurilor submarine trebuie îmbunătățită. CE a declarat că cablurile submarine sunt vulnerabile și valoroase și a cerut națiunilor din Uniunea Europeană să "acorde infrastructurilor de cabluri submarine statutul de cea mai mare importanță națională posibilă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.