Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă de la meteorologi: Risc de avalanșe în mai multe masive muntoase la peste 1.800 de metri altitudine

avalansa

Meteorologii anunţă că riscul de producere a avalanşelor, în mai multe masive, este însemnat, până sâmbătă seara, la altitudini de peste 1.800 de metri, deoarece stratul de zăpadă este instabil. La Bâlea Lac zăpada are aproape un metru și jumătate, iar la Sinaia depășește jumătate de metru, scrie mediafax.

Citește și: Captură RECORD a ofițerilor antidrog: peste 900 de kilograme de heroină într-o operațiune de trafic INTERNAȚIONAL

Meteorologii anunţă că în ultimele 24 ore vremea s-a încălzit ușor și a fost în general închisă. Cerul a fost mai mult noros și local a nins slab. Vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări izolate de până la 40 de kilometri pe oră în zonele mai joase, iar pe creste rafalele au depășit 70-80 de kilometri pe oră. S-a semnalat ceață, asociată în zonele înalte și cu depunere de chiciură.

Vineri la prânz, stratul de zăpadă măsura 140 de centimetri la Bâlea-Lac, 99 de centimetri la Vârful Omu, 63 de centimetri la Vârful Călimani, 57 de centimetri la Parâng, 66 de centimetri la Sinaia, 57 de centimetri la Semenic, 49 de centimetri la Vârful Ceahlău, 50 de centimetri la Vârful Țarcu, 45 de centimetri la Vârful Vlădeasa, 29 de centimetri la Predeal, 25 de centimetri la Vârful Iezer Rodnei și 20 de centimetri la Fundata.

De vineri seara până sâmbătă seara, vremea va fi închisă și se va răci, va ninge în toate masivele, cantități de 10-15 de litri pe metrul pătrat urmând să se înregistreze mai ales în zona Carpaților

Meridionali, astfel încât stratul nou depus va fi local de 10-20 de centimetri. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări temporare ce vor atinge la rafală 40-50 de kilometri pe oră, iar în zona

înaltă din Făgăraș, Bucegi și Țarcu-Godeanu va depăși la rafală 80-90 de kilometri pe oră, viscolind și spulberând zăpada. Se va semnala în continuare ceață, asociată local mai ales în zonele înalte și cu depunere de chiciură.

La altitudini de peste 1.800 de metri, temperaturi minime vor fi de minus 13 grade, iar cele maxime de minus 7, iar sub 1.800 de metri temperaturile vor varia de la minus 10 la minus 3 grade.

În munții Făgăraș și Bucegi, meteorologii anunţă risc însemnat - respectiv gradul 3 pe o scară de la 1 la 5 - de producere a avalanşelor la altitudini de peste 1.800 de metri. Pe fondul temperaturilor exclusiv negative din ultimele zile, la suprafață stratul de zăpadă este înghețat, având în componență cruste de gheață și numeroase plăci de vânt, cu rezistență scăzută, mai ales pe versanții cu expoziție sudică și sud-estică. Se vor depune în următoarele 24 ore până la 10-15 centimetri de zăpadă proaspătă tip pulver, o parte a acesteia din cauza vântului va fi viscolită și depusă pe văile și zonele adăpostite. La altitudini mai mici de 1.800 de metri stratul de zăpadă este mai mic, dar și acesta va crește cu până la 10 centimetri. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe mici, mai ales la altitudini de peste 1600 – 1800 de metri.

Și în munții Țarcu, Godeanu, Parâng, Vlădeasa – Muntele Mare, Rodnei, Călimani, Bistriței și Ceahlău riscul de producere a avalanşelor este însemnat la altitudini de peste 1.800 de metri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.