Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă de sănătate - După COVID, un alt virus rar, care e transmis de lilieci și provoacă leziuni cerebrale, generează panică în India

wikipedia
virus nipah

Statul Kerala, din sudul Indiei, a închis unele şcoli, birouri şi transport public, au anunţat miercuri autorităţile, în timp ce se străduiesc să ţină în frâu răspândirea virusului Nipah, un virus rar şi mortal care provoacă leziuni cerebrale şi care a ucis două persoane, transmite Reuters.

Un adult şi un copil sunt încă infectaţi în spital, iar peste 130 de persoane au fost testate pentru virusul care se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale liliecilor, porcilor sau oamenilor infectaţi, a declarat un oficial de stat din domeniul sănătăţii, conform agerpres.

"Ne concentrăm pe depistarea timpurie a contactelor persoanelor infectate şi pe izolarea tuturor celor care prezintă simptome", a precizat ministrul Sănătăţii din acest stat indian, Veena George, care a declarat reporterilor că tulpina virusului este în curs de examinare.

"Circulaţia publică a fost restricţionată în unele părţi ale statului pentru a limita criza medicală".

Două persoane infectate au murit după data de 30 august, în cel de-al patrulea focar al virusului din 2018 în acest stat, obligând autorităţile să declare zone de izolare în cel puţin şapte sate din districtul Kozhikode.

Au fost adoptate reguli stricte de izolare, personalul medical fiind pus în carantină după contactul direct cu persoanele infectate.

Prima victimă a fost un mic proprietar de terenuri din satul Marutonkara din district, a declarat un oficial guvernamental. Fiica şi cumnatul victimei, ambii infectaţi, se află într-o secţie de izolare, iar alţi membri ai familiei şi vecini sunt testaţi.

Cel de-al doilea deces a survenit în urma unui contact în spital cu prima victimă, a arătat investigaţia iniţială a medicilor, dar cei doi nu aveau nicio legătură între ei, a adăugat oficialul, care a solicitat anonimatul deoarece nu era autorizat să vorbească cu presa.

Trei echipe federale, inclusiv experţi de la Institutul Naţional de Virusologie, urmau să sosească miercuri pentru mai multe teste, a precizat oficialul.

Virusul Nipah a fost identificat pentru prima dată în 1999, în timpul unui focar de boală în rândul crescătorilor de porci şi a altor persoane în strânsă legătură cu animale în Malaezia şi Singapore.

În primul focar de Nipah din Kerala, 21 din cei 23 de infectaţi au murit, în timp ce focarele din 2019 şi 2021 au mai făcut două victime.

O investigaţie Reuters din luna mai a identificat părţi din Kerala ca fiind printre locurile cele mai expuse la nivel global la riscul de apariţie a unor focare de virusuri provenite de la liliac. Defrişările masive şi urbanizarea au adus oamenii şi fauna în contact strâns.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.