Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Emmanuel Macron și Olaf Scholz îl amenință pe Aleksandar Vucic: Cei doi lideri îl avertizează pe președintele Serbiei că urmează decizii dificile

rs.n1info.com
Aleksandar Vucic Vladimir Putin

Emmanuel Macron și Olaf Scholz vor ca Belgradul să ajungă la un compromis cu Kosovo. Cei doi lideri au trimis, duminică, o scrisoare comună președintelui sârb, Aleksandar Vucic, îndemnându-l să se pregătească pentru „decizii dificile” în dialogul dintre Belgrad și provincia separatistă Kosovo.

În corespondența lor, publicată de biroul de presă al lui Vucic, președintele francez, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Olaf Scholz, au spus că normalizarea legăturilor dintre Kosovo și Serbia este esențială pentru stabilitatea europeană și balcanică.

„Vă îndemnăm să dați dovadă de maximă hotărâre și dorință de a lua decizii dificile care să promoveze dialogul dintre Kosovo și Serbia sub auspiciile UE”, au scris ei, adăugând că recentul conflict dintre Belgrad și Pristina cu privire la documentele de identitate și plăcuțele de înmatriculare a arătat necesitatea efectuării unor pași constructivi.

Macron și Scholz au mai indicat că i-au trimis pe consilierii lor, Emmanuel Bonne și Jens Plotner, pentru a-l ajuta pe Miroslav Lajcak, reprezentantul special al UE pentru Balcanii de Vest, în eforturile sale diplomatice.

Cei doi lideri UE au transmis scrisoarea după ce șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a anunțat, săptămâna trecută, că Serbia și Kosovo au ajuns la un „acord privind libertatea de circulație”. Belgradul, în special, a fost de acord să desființeze documentele de intrare și de ieșire pentru deținătorii de legitimații din Kosovo, iar Kosovo a fost de acord să nu introducă același lucru pentru deținătorii de legitimații sârbi, a spus Borrell la acea vreme.

Cu toate acestea, tensiunile sunt încă ridicate între Kosovo și Serbia. În timp ce cele două părți au reușit să ajungă la un compromis parțial, guvernul kosovar insistă ca plăcuțele de înmatriculare și cărțile de identitate sârbe să fie înlocuite cu cele emise de Pristina.

În acest context, armata sârbă a început miercuri exerciții în apropierea graniței administrative cu Kosovo. Momentul lor a coincis cu termenul anterior de schimbare a plăcuțelor de înmatriculare, care a fost, totuși, amânat ulterior la 31 octombrie.

Kosovo și-a declarat unilateral independența în 2008 și a fost recunoscut de SUA și aliații săi – dar nu de aproximativ jumătate din lume, inclusiv de Belgrad, Rusia, China și mai multe țări membre UE. Vucic duce în prezent o politică de neutralitate militară și nu impune sancțiuni Rusiei, în timp ce încearcă să adere la UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.