Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în Filipine: Vulcanul Kanlaon a intrat într-o perioadă de activitate

captura youtube
Etna vulcan

Institutul filipinez de Vulcanologie şi Seismologie a ridicat miercuri nivelul de alertă cu privire la vulcanul Kanlaon, din centrul Filipinelor, precizând că vulcanul a intrat într-o perioadă de activitate, transmite Xinhua.

Conform institutului, vulcanul din provincia Negros Oriental, regiunea Visayas, "se află într-o stare anormală şi a intrat într-o perioadă de activitate". Institutul a raportat că a înregistrat un total de 80 de seisme de origine vulcanică începând de luni, 9 martie, evenimente asociate acumulărilor de magmă, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Armata României intervine la frontieră! Șeful MApN, Nicolae Ciucă, a aprobat solicitarea DSU

"Activitatea seismică crescută poate fi urmată de o erupţie freatică (declanşată de acumulările de aburi) în crater, chiar dacă anul acesta nu au fost observate emisii de aburi în regiunea vulcanului", conform institutului.

Începând cu anul 2017 institutul a anunţat că a observat deformări ale solului din zona vulcanului, ceea ce indică "o perioadă lungă de inflaţie lentă a edificiului" vulcanic.

"Aceşti parametri indică faptul că procesele vulcanice se intensifică în interiorul muntelui Kanlaon şi pot fi provocate de activitatea hidrotermală sau de acumulările de magmă", conform reprezentanţilor institutului.

Citește și: PMP solicită măsuri urgente: Trebuie construite mecanisme de izolare şi carantină în zonele de trecere a frontierei

De asemenea, institutul a lansat avertismente cu privire la păstrarea unei zone de siguranţă de 4 kilometri în jurul vulcanului şi a informat companiile aeriene să evite să zboare prea aproape de vârful muntelui Kanlaon.

Aflat în Cercul de Foc al Pacificului, Arhipelagul Filipine s-a format în urma activităţii vulcanice şi pe teritoriul său se află 24 de vulcani activi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.