Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în Marea Roșie - Încă un vas a fost lovit de rebelii Houthi

ai monitor
nava houthi

Centrul de operațiuni comerciale maritime din Regatul Unit spune că o navă a fost lovită de o rachetă în timp ce călătorește prin Marea Roșie, în largul Yemenului.

Potrivit UKMTO, nava comercială a suferit avarii, dar se îndreaptă către următoarea destinație.

Organizația spune că echipajul este în siguranță în urma atacului, la aproximativ 76 de mile marine nord-vest de portul yemenit Hodeida.

 

Incidente recente

Un alt incident incident legat de un atac cu rachetă a fost raportat pe 11 martie  la vest de orașul Hodeidah, port la Marea Roșie, din Yemen, a declarat luni firma britanică de securitate maritimă Ambrey, anunță Mediafax.

Separat de Ambrey, agenția United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) a informat că a primit un raport cu privire la o explozie în apropierea unei nave aflate la 71 de mile marine la sud-vest de portul Saleef, din Yemen.

Pe 5 martie Comandamentul Central al SUA a raportat că o rachetă balistică anti-navă trasă de rebelii Houthi din Yemen a lovit vasul container M/V MSC SKY II în Golful Aden, provocând „daune”.

Nava Sea Champion, sub pavilion grecesc, a fost atacată în Marea Roșie în ceea ce pare să fi fost ”o lovitură greșită” a grupării insurgente Houthi, au declarat surse citate de Reuters.

Tot pe 5 martie nava Sea Champion, care transporta cereale din Argentina către Aden - Aden fiind sediul guvernului recunoscut internațional al Yemenului - a fost atacată fără însă ca echipajul să fie rănit, au declarat surse din Ministerul grec al Transporturilor.

Nava britanică Rubymar, atacată luna trecută de militanţii houthi, s-a scufundat în Marea Roşie, a anunţat guvernul recunoscut la nivel internaţional al Yemenului, avertizând asupra unei "catastrofe ecologice" provocate de încărcătura de îngrăşăminte a navei, relatează Reuters, citat de news.ro.

Rebelii Houthi au lansat și mai multe lovituri saupra teritoriului israelian însă majoritatea au fost interceptate de sistemele antiaeriene din Marea Roșie.

Represalii

SUA și Marea Britanie au efectuat  mai multe atacuri împotriva lansatorelor de rachete mobile de croazieră antinavă care erau gata să fie lansate spre Marea Roşie și asupra siturilor de lansare din Yemen precum și asupra capitalei Sanaa, unde au fost raportate explozii puternice.potrivit Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), informează News.ro.

 

Cine sunt rebelii Hothi

În primul rând, Houthii sunt șiiții Zaydi sau Zaydiyyah. Musulmanii șiiți sunt comunitatea minoritară din lumea islamică, iar zaydi sunt o minoritate de șiiți, semnificativ diferiti ca doctrină și credințe față de șiiții care domină în Iran, Irak și în alte părți (deseori numiți Twelvers pentru credința lor în doisprezece imami).

Zadiyyah își iau numele de la Zayd bin Ali, strănepotul lui Ali, vărul și ginerele lui Muhammad, pe care toți șiiții îl veneră. Zayd bin Ali a condus o revoltă împotriva Imperiului Omeyad în 740, primul imperiu dinastic din istoria islamică, care a condus din Damasc. Zayd a fost martirizat în revolta sa și se crede că capul său a fost îngropat într-un altar pentru el în Kerak, Iordania. Zaydi crede că a fost un model de calif pur care ar fi trebuit să conducă în locul omeyazii.

Caracteristica distinctivă a biografiei amintite a lui Zayd este că a luptat împotriva unui regim corupt. Suniții și șiiții sunt de acord că a fost un om drept. Zaydi îl ridică drept simbolul unui simbol al luptei împotriva corupției. Houthii au făcut din lupta împotriva corupției piesa centrală a programului lor politic, cel puțin nominal. Zaydi nu cred în ayatollahi precum șiiții Twelver — care sunt secta șiită din Iran și cea mai mare parte a lumii musulmane — și nici nu practică cealaltă doctrină Twelver a taqqiyah (disimulare), care permite cuiva să-și mascheze credința pentru auto-protectie.

Pe scurt, ei sunt o sectă foarte diferită de versiunea iraniană a șiismului pe care americanii au ajuns să o cunoască de la revoluția iraniană din 1979.

Mișcarea Houthi a apărut în nordul Yemenului în anii 1990, parțial, ca o reacție la creșterea influenței financiare și religioase saudite. În noiembrie 2009, Houthii au intrat în Arabia Saudită, pe fondul rebeliunii împotriva guvernului central al Yemenului. Pentru prima dată, armata saudită s-a desfășurat în străinătate fără un aliat. Saudiții au lansat lovituri aeriene împotriva rebelilor și s-au angajat în lupte terestre. Peste 130 de saudiți au murit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.