Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ la nivel european! Zeci de anchete penale sunt puse în pericol din cauza drepturilor de confidențialitate: ‘Riscul potențial al deciziei este uriaș!’

thewire.org.au
justitie

După ce un organ de supraveghere al UE a ordonat agenției de informații a blocului european să șteargă multe date, Europol a răspuns, argumentând că ordinul – făcut în numele drepturilor de confidențialitate – va dăuna investigațiilor. În acest sens oamenii legii și agențiile de securitate de la nivel european se grăbesc la ordinele de a-și limita practicile de colectare a datelor, relatează Politico într-o analiză.

Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a amplificat această notă de alarmă săptămâna aceasta într-un interviu acordat sursei citate, avertizând că zeci de anchete penale ar fi puse în pericol dacă agențiile de aplicare a legii trebuie să înceapă să șteargă și să arunce datele și probele pe care le-au colectat.

Curtea Superioară a blocului european a decis că datele europenilor nu sunt sigure în Statele Unite în urma scandalului de spionaj al NSA dezvăluit de Edward Snowden.

Cu toate acestea, aparatul de securitate al Europei se confruntă acum cu propria sa problemă în ceea ce privește confidențialitatea – pe măsură ce autoritățile de reglementare nou împuternicite încep să emită ordine de ștergere agențiilor de securitate, iar guvernele se încurcă la cerințele legale de a opri păstrarea datelor în arhivă despre cetățenii lor.

Argumentul poate oferi o oarecare consolare oficialilor de securitate din SUA care s-au confruntat cu ani de critici transatlantice cu privire la confidențialitate.

„Riscul potențial al deciziei este uriaș. Dacă un stat membru sau poliția națională nu poate folosi Europol pentru a ajuta la analiza datelor mari... atunci vor fi orbi, deoarece multe forțe naționale de poliție nu au capacitatea de a se ocupa de aceste date mari”, a spus Ylva Johansson.

Argumentul se întărește la aproape trei ani după ce UE și-a adus online regulile de confidențialitate GDPR. În timp ce cea mai mare atenție publică s-a concentrat pe frânarea giganților corporativi precum Google și Facebook – spre bucuria multor politicieni din UE – agențiile de securitate, care nu sunt acoperite de GDPR, se confruntă, de asemenea, cu un control mai dur prin intermediul altor instrumente de confidențialitate.

Reacționând la ordinul Autorității Europene pentru Protecția Datelor (AEPD), Europol a spus că, de obicei, trebuie să păstreze datele mai mult de șase luni pentru a lupta eficient împotriva terorismului și abuzulului asupra copiilor.

Johansson și alții avertizează că aplicarea ordinului AEPD – și eliminarea datelor după șase luni – ar împiedica capacitatea UE de a prelua cazuri precum dezmembrarea de anul trecut a serviciilor criptate EncroChat și Sky ECC, care a dus la arestarea a zeci de traficanți de droguri și suspectați criminali. AEPD este responsabil cu supravegherea respectării confidențialității în instituțiile UE.

Într-adevăr, în timp ce blocul de 27 de țări este mândru de recordul său de lider mondial în materie de confidențialitate, promovând regulamentul său general privind protecția datelor ca standard global, există un impuls tot mai mare pentru a oferi agențiilor de aplicare a legii și de securitate un acces mai mare la datele cetățenilor.

Johansson conduce discuții pentru a revigora o schemă de păstrare a datelor la nivelul UE, în care agențiilor naționale li se oferă acces în bloc la datele personale deținute de companii private, chiar dacă instanța supremă a blocului a constatat în repetate rânduri că astfel de scheme încalcă drepturile la confidențialitate.

Există, de asemenea, un sprijin larg în rândul țărilor UE pentru un cadru care să faciliteze accesul la mesajele criptate, iar Comisia Europeană s-a angajat să stabilească „o cale de urmat” pe această temă la sfârșitul acestui an.

Europol, în ciuda faptului că a fost criticată pe tema datelor, se confruntă chiar ea în capacitatea de a procesa seturi mari de date și de a face schimb de informații cu companii private, susținute de o reformă a mandatului său.

Chloé Berthélémy, de la ONG-ul european pentru drepturile digitale, atrage atenția: „AEPD a făcut astăzi un pas esențial pentru a pune capăt procesării ilegale a datelor de către Europol. Din păcate, reforma Europol care urmează să fie adoptată în curând va inversa toate aceste eforturi așa cum este stabilită să legalizeze aceleași practici care subminează protecția datelor și drepturile la un proces echitabil.”

Vezi și: Uniunea Europeană va cere, prin lege, rețelelor de socializare să îi urmărească pe cei care abuzează copii .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.