Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Madridul a anunțat că impune CONTROLUL DIRECT în Catalonia: A fost activat articolul 155 / VIDEO

www.express.co.uk
incidente Catalonia

UPDATE

Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a anunţat sâmbătă convocarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de şase luni, pentru revenirea la 'normalitate', precizând că puterile administraţiei catalane vor fi transferate guvernului central, transmit Reuters şi AFP.

Consiliul de miniştri, reunit sâmbătă în şedinţă de urgenţă, a decis să ceară Senatului să autorizeze destituirea liderului separatist Carles Puigdemont şi a guvernului catalan, ale cărui puteri vor fi exercitate, 'în principiu, de miniştrii (din guvernul central) atât timp cât va dura această situaţie excepţională'.

Invocând, în premieră, articolul 155 din Constituţia Spania, Rajoy a mai cerut Senatului să autorizeze dizolvarea parlamentului Cataloniei şi convocarea de alegeri în termen de şase luni în această regiune.

În discursul său, Mariano Rajoy a subliniat că separatiştii nu au lăsat Madridului nicio altă alegere, şi a enunţat cele patru obiective ale guvernului său: revenirea la legalitate, revenirea la normalitate, reluarea creşterii economice şi organizarea de alegeri în Catalonia.

Măsurile ar urma să fie aprobate de Senat pe 27 octombrie.

Potrivit agenţiei AFP, liderul separatist Carles Puigdemont va face o declaraţie de presă la ora locală 21.00 (19.00 GMT).

UPDATE Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a anunţat sâmbătă organizarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de şase luni, precizând că puterile administraţiei catalane vor fi transferate guvernului central

Cabinetul premierului spaniol Mariano Rajoy a aprobat măsuri conform cărora guvernul îşi va impune controlul direct asupra Cataloniei. Cabinetul s-a reunit, sâmbătă, la aproape trei săptămâni de la referendumul din Catalonia, pe care îl consideră illegal. Liderul catalan Carles Puigdemont susţine însă că a fost mandatat să declare independenţa regiunii.

Citește și: Afacerea care a ÎNCINS spiritele în PSD! Cât a câștigat Marius Pieleanu de pe urma sondajelor Avangarde

Mariano Rajoy a anunțat că pun în aplicare articolul 155 din Constituţie, conform căruia poate impune controlul direct în situaţie de criză, preluând pentru prima dată puterile delegate ale unei regiuni.

Însă articolul 155 nu îi conferă Guvernului puterea de a suspenda total autonomia.

Astfel, Rajoy spune că are 4 obiective de aplicat în Catalonia: revenirea la legalitate, întoarcerea la normalitate, recuperarea economică și convocarea de alegeri.

Citește și: Telekom pregătește o MEGA-TRANZACȚIE! Ce VINDE gigantul în telecomunicații

știre în curs de actualizare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.