Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă | Nivelul radiațiilor de la Cernobîl a crescut de 20 de ori: explicațiile specialiștilor

pixabay.com
radiatii iradiatii

Un vârf de radiații a fost înregistrat în jurul centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina. Datele de la stațiile de monitorizare sugerează că nivelurile de radiații au crescut de aproximativ 20 de ori joi.

„În jurul reactorului, veți primi în mod normal o doză de aproximativ 3 unități (numite microsieverts) în fiecare oră – aceasta a crescut la 65”, explică profesorul Claire Corkhill, expert în materiale nucleare de la Universitatea Sheffield, informează BBC. „Aceasta este de aproximativ cinci ori mai mult decât ai obține într-un zbor transatlantic.”

Explicația cea mai probabilă, spune ea, este circulația sporită a oamenilor și a vehiculelor în zona de excludere a Cernobîlului, de 4.000 de km pătrați, a generat praf radioactiv care este de obicei netulburat pe sol.

Tulburările în jurul centralei nucleare, acum dispărute, sunt alarmante, dar o repetare a dezastrului nuclear din 1986, spun experții, este extrem de puțin probabilă. „Radioactivitatea a scăzut semnificativ de atunci și lucrul care a eliberat radioactivitatea atunci a fost un incendiu imens”, explică profesorul Corkhill.

Vezi și: Rusia trimite parașutiști pentru a asigura paza la Cernobîl, după ce a fost capturată

Expertul în politică nucleară James Acton a scris joi că „Cernobîlul se află într-un spațiu mare nelocuit. Celelalte reactoare din Ucraina nu sunt la fel de izolate”. „Mai mult, mare parte din combustibilul din aceste alte reactoare este substanțial mai radioactiv decât combustibilul de la Cernobîl”, a adăugat el.

Cernobîlul a fost cucerit de armata rusă. Angajații din institut au fost luați drept prizonieri de război.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.