Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Patriarhul Ecumenic Bartolomeu îi cere BOR să fie de partea sa, în SCHISMA cu Biserica rusă: 'Implicare în păstrarea unității bisericești și a dreptății'

basilica.ro
patriarhul ecumenic bartolomeu patriarhul daniel

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române reuniți sâmbătă la Reședința Patriarhală din București exprimându-și speranța că „Biserica Ortodoxă Română se va implica în păstrarea unității bisericești și a dreptății”.

Ședința a fost deschisă de Patriarhul României care le-a urat „Bun venit!” Sanctității Sale, Mitropolitului de Patra și delegațiilor însoțitoare.

Citește și: Firea: ‘Decizia de ieri nu creează niciun efect. Companiile puteau fi contestate’

În continuare, Sanctitatea Sa Bartolomeu adus în discuție tradiția sinodală a Bisericii și aspecte referitoare la istoria Bisericii Ortodoxe Române. Alte aspecte abordate au fost: Sfântul și Marele Sinod și contribuția Patriarhului României la acesta, situația bisericească din Ucraina, dar și momentul istoric ce va avea loc duminică: sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului.

În cuvântul adresat ierarhilor români, Patriarhul Ecumenic a subliniat importanța locului în care a avut loc întrunirea: Sala Sinodală a Reședinței Patriarhale.

Citește și: Există salarii de lux în radioul public! Cât primește lunar șeful SSR

„Ne aflăm astăzi aici, în această Sfântă Sală Sinodală, în locul unde se cinstește tradiția Sfinților Apostoli și a Sfinților Părinți, precum și sinodalitatea organizării ierarhice a Bisericii, conform cu tradiția și porunca apostolică”.

Patriarhul Ecumenic de Constantinopol a amintit că tot acolo „se iau, prin lucrarea Duhului Sfânt, hotărâri care privesc problemele din viața bisericească a Bisericii Autocefale a României, a relațiilor ei cu celelalte Biserici surori și a întregii lumi creștine”.

Citește și: ‘Ordin’ pentru români! Ce telefoane ar putea să dispară din România

„Ne folosim de acest prilej pentru a cinsti pe toți cei care au onorat în trecut și pe cei care onorează astăzi aceste pupitre din Sfânta Sală Sinodală a Bisericii Ortodoxe Române, cu înalt sentiment de responsabilitate înaintea Arhipăstorului și Judecătorului nostru Iisus Hristos și al Bisericii Sale, cele ce ne-au fost lăsate nouă de Sfinții Apostoli, de Sfinții Părinți și de Sfintele Sinoade, cu înțelepciune bisericească autentică, cu continuitate canonică și cu dragoste nemărginită față de om”.

Despre Sfântul și Marele Sinod, Patriarhul Ecumenic a spus că „a fost cu adevărat un moment istoric, în care Ortodoxia a dat examen de credință privind adevărul Evanghelic al Bisericii ca Trup al lui Hristos și al tradiției sinodale”.

Citește și: Reacția lui Teodorovici după aprobarea rectificării bugetare! ‘Cheltuielile pentru asistenţa socială cresc’

Sanctitatea Sa a reiterat contribuția Patriarhului Daniel la acel eveniment istoric pentru întreaga Biserică:

„Implicarea personală a Preafericirii Voastre la reușita istorică a Sfântului și Marelui Sinod, precum și cunoștințele teologice și dogmatice ale Preafericirii Voastre, precum şi modul de participare cinstit, inteligent, genial și priceput la fiecare pas, în colaborare cu ceilalți Întâistătători, au făcut ca totul să aibă un final minunat și de neprețuit”.

Citește și: BNR Curs valutar, 23 noiembrie. Cum termină euro săptămâna

Referitor la situația bisericească din Ucraina, Sanctitatea Sa și-a exprimat speranța că „Biserica Ortodoxă Română se va implica în păstrarea unității bisericești și a dreptății”.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a spus că pentru soluționarea problemei este nevoie de „încă o chenoză jertfelnică a inimii de mamă a Bisericii Constantinopolului spre binele multor milioane de credincioși”.

„Avem speranță în ajutorul lui Dumnezeu că se va termina în curând procesul de unire a taberelor împărțite, pentru a purcede la întrunirea și emiterea Tomosului Sinodal Patriarhal a Bisericii Ucrainei, devenind astfel cea mai nouă Biserică Autocefală soră”.

Citește și: Firea: ‘Decizia de ieri nu creează niciun efect. Companiile puteau fi contestate’

La final, Patriarhul Ecumenic a făcut referire la evenimentul istoric al sfințirii Catedralei Naționale:

„Vom fi împreună Întâistătători și slujitori la acest jertfelnic recent întemeiat și ne vom împărtăși din același Sfânt Potir al mântuirii și al vieții veșnice, unde se încununează profunda noastră unitate în Hristos, spre bucuria cerului si a pământului”.

Citește și: Există salarii de lux în radioul public! Cât primește lunar șeful SSR

„Hristos este în mijlocul nostru în toate zilele vieții noastre, în vecii vecilor. Amin!”, a spus la final Sanctitatea Sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.