Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Procurorii DNA fac PRĂPĂD în București: au intrat în FORȚĂ la 'panseluțe'

Ultima Ora breaking news

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de fostul director al ADP Sector 1 Eugen Milea şi faţă de alte patru persoane, inclusiv şefi de servicii din ADP Sector 1, într-un dosar cu un prejudiciu de peste 80 de milioane lei provenit din supraevaluarea unor preţuri.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de următoarele persoane:

BECHIR LUCIAN, la data faptei șef al Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, cu privire la săvârșirea a 4 (patru) infracțiuni de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit;

MILEA EUGEN, la data faptei director general al ADP Sector 1, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit; 

ANDRONIE DANIEL, la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul ADP Sector 1, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit;

MIHALACHE ANCA, la data faptei inspector în cadrul Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit;

OCNARU GABRIEL, la data faptei inspector în cadrul Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 
În perioada 2009 – 2018, funcționari din cadrul Administrației Domeniului Public (ADP) Sector 1 București, fără să existe o strategie bugetară care să cuprindă standarde de cost, au cheltuit suma de aproximativ 535.347.970 lei pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi, precum și pentru alte lucrări de întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și mobilier urban. Din suma totală, 80.500.280 lei a fost alocată și cheltuită cu încălcarea dispozițiilor legale (conținute în OUG 34/2006, O.G. nr. 119/1999), cauzându-se o pagubă de aceeași valoare Administrației Domeniului Public Sector 1 București, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite de către firmele contractante.
ADP Sector 1 este o instituție publică cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local al Sectorului 1, având calitate de autoritate contractantă cu obligația de a efectua achiziții publice potrivit reglementărilor legale în vigoare.
În această calitate, în perioada 2009 – 2013, ADP Sector 1 a încheiat, între altele, cu diferite firme, patru acorduri cadru pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, pentru furnizarea și montarea de garduri metalice, precum și pentru reparații, întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, mese de șah, mese de tenis).
În acest context, suspectul Bechir Lucian, ca urmare a atribuțiilor de serviciu pe care le avea ca șef al Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, a supraestimat valoarea bunurilor și lucrărilor ce urmau a fi achiziționate în baza contractelor de întreținere și amenajare a spațiilor verzi, precum și valoarea contractelor de reparații, întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban. În acest fel, a permis ca firmele contractante să aplice prețuri exagerat de mari atât pentru bunurile livrate și lucrările executate, după cum urmează:
- pentru plantele ornamentale livrate, firmele au practicat un adaos comercial de aprox. 340% (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2009 – 2013) și 180% (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013 – 2016), în ambele situații cu mult peste cel practicat în relațiile comerciale curente;
- pentru anumite lucrări de întreținere spații verzi, prețurile au depășit de 11, respectiv 17 ori valoarea de piață (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013 – 2016);
- pentru lucrări de reparații, întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban, firmele au aplicat o cotă de profit de 109 %, în locul celei de 5%, recomandată în baza prevederilor legale.

De asemenea, prin activitatea concertată a suspecților Milea Eugen – director general al ADP Sector 1, Andronie Daniel – șef al Serviciului Juridic, Bechir Lucian – șef al Serviciului Achiziții, Ocnaru Viorel-Gabriel și Mihalache Anca – inspectori în cadrul Serviciului Achiziții, a fost întocmită documentația de atribuire a acordului-cadru având ca obiect „Furnizare și montare panouri gard 800x2500 mm”, de natură a favoriza o anumită societate comercială, iar concomitent, în mod nelegal, oferta altei societăți a fost declarată inacceptabilă și neconformă, deși aceasta era cu 11.850.656,4 lei mai mică decât oferta declarată câștigătoare.
Prin toate aceste activități descrise anterior, s-a cauzat un prejudiciu de 80.500.280,6 lei în dauna ADP sector 1, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite de către firmele contractante.
Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, arată procurorii DNA, într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.