Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Românce abuzate şi exploatate la fermele din Sicilia (presă)

www.stirileprotv.ro
muncitoare românce Sicilia

Procurori şi militanţi pentru drepturile omului din Italia avertizează că măsurile luate de autorităţile ţării pentru a opri abuzurile cu care se confruntă lucrătorii români nu sunt suficiente şi că mii de femei şi copii români continuă să fie expuşi la riscuri, în pofida raidurilor efectuate de poliţie la ferme din Sicilia care exploatau migranţi, relatează marţi cotidianul britanic The Guardian.

În martie a.c., cotidianul The Observer a dezvăluit că până la 5000 de femei din România lucrau la ferme din Ragusa, în Sicilia, în condiţii similare muncii forţate. Interviurile realizate cu unele dintre ele au arătat că acestea sunt supuse frecvent la agresiuni sexuale, sunt obligate să muncească 12 ore pe zi în arşiţă şi fără apă, locuiesc în condiţii insalubre şi nu li se plătesc salariile.

În urma acestor dezvăluiri, între lunile aprilie şi august, poliţia a întreprins 40 de raiduri în Sicilia, în urma cărora au fost descoperiţi 227 de lucrători migranţi exploataţi în condiţii de muncă forţată. Au fost operate opt arestări şi au fost lansate proceduri judiciare împotriva a 33 de companii agricole, constatându-se că doar două dintre ferme întruneau condiţiile legale de funcţionare, a precizat comandantul Antonio Ciavola, care s-a declarat şocat de condiţiile în care erau obligaţi să trăiască şi să muncească oamenii, inclusiv femei din România.

Raidurile au dus de asemenea la descoperirea unei reţele de recrutare de mână de lucru din România pentru ferme din Sicilia prin care românce îndemnau persoane din comunităţile lor să se angajeze ca muncitori la Ragusa. "Dacă se dovedeşte adevărat la proces, avem de-a face cu un fenomen de trafic în interiorul UE", a menţionat procuroarea Valentina Botti, care instrumentează acuzaţiile de agresiune sexuale şi exploatare formulate de femei din România la adresa unor proprietari de ferme.

Comisia pentru drepturile omului din Senatul italian a lansat o anchetă pe acest subiect în 2014 şi o delegaţie de miniştri italieni s-a întâlnit cu politicieni români trimişi la Ragusa de fostul premier Sorin Grindeanu, aminteşte The Guardian. "Ştim de la asistenţii sociali care lucrează direct cu aceste femei că abuzul şi exploatarea continuă, dar încă nu am creat condiţiile necesare ca femeile să se simtă suficient de încrezătoare pentru a-şi denunţa exploatatorii", a mai constatat procuroarea italiană. "Multe dintre ele au ajuns să accepte abuzul ca pe un sacrificiu personal pe care trebuie să-l facă dacă vor să-şi păstreze locul de muncă, iar pentru multe femei să-şi piardă jobul ar fi devastator. Teama de acest lucru şi implicaţiile pe care le-ar avea pentru familiile lor le ţine ostatice", a spus Botti.

Una din lucrătoarele românce care a acceptat să discute cu ziariştii sub acoperirea anonimatului a povestit că trăieşte împreună cu fetiţa sa într-o magazie la o fermă izolată. "Nu s-a schimbat nimic. Trăim în continuare în şoproane de cinci metri pătraţi împreună cu copiii. Copiii stau toată ziua în seră. Nu suntem trataţi ca oamenii aici, suntem trataţi ca animalele", s-a plâns femeia. Sindicatele atenţionează că în momentul de faţă la Ragusa există doar trei inspectori de muncă, în condiţiile în care în provincie sunt peste 5000 de ferme. "Trei oameni nu pot inspecta singuri câteva mii de ferme", a subliniat Giuseppe Scifo, secretar local al CGIL, cel mai mare sindicat al Italiei, conform Agerpres.

Potrivit INPS, organismul guvernamental care supervizează sistemul protecţiei sociale în Italia, doar 32 din fermele din Ragusa respectă standardele naţionale în ce priveşte forţa de muncă. "Adevărul este că în prezent o bună parte din economia agricolă a Ragusei se bazează pe exploatarea forţei de muncă. Dacă autorităţile ar verifica şi sancţiona toate companiile care încalcă legislaţia muncii, sistemul economic al regiunii s-ar prăbuşi. Oamenii întorc privirile", a conchis Giuseppe Scifo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.