Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă - Rusia, aproape de linia roșie: 'Atacă în mod regulat aeronave și teritorii NATO'

Facebook
Putin

Avioanele care survolează regiunea baltică raportează un număr tot mai crescut de interferențe sau semnale false GPS, iar Rusia este suspectată că este responsabilă pentru activarea sistemelor de război electronic, conform unui raport Politico.

Aceste incidente de perturbare a semnalului, cunoscute sub numele de bruiaje GPS, au devenit tot mai frecvente începând cu începutul războiului din Ucraina în 2022. Se pare că aceste perturbări ale semnalului GPS sunt concentrate în jurul enclavei Kaliningrad din Rusia, o zonă militară cheie pentru Moscova.

Dana Goward, președintele Fundației pentru Reziliența Sistemului de Navigare, cu sediul în Statele Unite, a declarat că „Rusia atacă în mod regulat aeronavele, pasagerii și teritoriul suveran al țărilor NATO”, subliniind gravitatea situației.

Există chiar incidente grave, cum ar fi cel raportat de NASA în 2019, în care aproape că a existat o coliziune între un avion de pasageri și un munte din cauza interferențelor GPS.

Recent, un informator pe rețeaua socială Twitter, sub pseudonimul Markus Jonsson, a menționat că blocarea semnalului GPS în regiunea baltică a durat „47 de ore consecutive”, afectând „1.614 avioane”, însă numărul real ar putea fi mai mare.

Agenția UE pentru Siguranța Aviației (EASA) nu a putut confirma originea rusă a interferenței sau dacă aceasta a fost intenționată. Cu toate acestea, Dana Goward a numit incidentele „absolut intenționate”, adăugând că „zona de război din Ucraina este mult prea îndepărtată pentru ca interferența din Marea Baltică să fie atât de răspândită”.

Blocarea semnalului GPS este considerată relativ ușor de realizat, necesitând doar un semnal foarte slab pentru a perturba un receptor GPS, iar instrumentele necesare pot fi achiziționate online. Un alt tip de atac, numit „spoofing”, poate afișa o poziție falsă a aeronavei.

Regiunile tipice în care au fost raportate interferențe GPS includ zona Baltică și Kaliningrad, în jurul Mării Negre, Mării Caspice și estul Mediteranei.

În ciuda acestor probleme, nu există un risc semnificativ pentru siguranța zborurilor, deoarece avioanele moderne integrează diferite surse de navigație și pot naviga în siguranță fără GPS. Cu toate acestea, bruiajul GPS poate crește volumul de muncă pentru piloți și controlori de trafic aerian, sporind riscul de erori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.