Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ SUA impun noi sancțiuni: 19 ruși sunt vizați și acuzați de amestecul în alegerile prezidențiale

sua rusia

Statele Unite ale Americii impun sancţiuni unui număr de 19 ruşi în legătură cu amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016, inclusiv celor 13 ruşi inculpaţi în ancheta procurorului special Robert Mueller, transmite The Associated Press.

Sunt vizate de asemenea cinci companii ruse, inclusiv Internet Research Agency (IRA), acuză că a orchestrat o campanie online de dezinformare în masă în vederea influenţării alegerilor cu scopul ca republicanul Donald Trump să o învingă pe democrata Hillary Clinton.

Citește și: Mișcare inedită a companiei Telekom: De ce vor beneficia toți clienții operatorului

Departamentul Trezoreriei a anunţat aceste sancţiuni în toiul unor critici dure la adresa lui Trump şi administraţiei sale, acuzaţi că nu au folosit autoritatea cu care i-a dotat Congresul pentru a pedepsi Rusia din cauza amestecului în alegeri. Trump este sceptic cu privire la acuzaţii.

Sancţiunile au la bază noile puteri pe care Congresul le-a aprobat anul trecut în vederea pedepsirii Moscovei din cauza amestecului în alegerile americane.

Citește și: Intervenţie în forţă a Curţii de Conturi: Preoţii SUNT VIZAŢI – se va ajunge la tribunal

Sunt vizaţi oficiali care lucrează în cadrul serviciilor militare de informaţii ruse GRU.

Sancţiunile constau în blocarea activelor pe care le-ar deţine în Statele Unite cei vizaţi şi interzic americanilor să facă afaceri cu ei.

Citește și: Ce se va întâmpla cu sporurile din sănătate: Vestea care îi va scoate din sărite pe medici

Departamentul Trezoreriei acuză într-un comunicat GRU şi armata rusă că s-au amestecat în alegerile americane din 2016 şi de faptul că sunt ”direct responsabile” de atacul NotPetya, care a afectat întreprinderi în întreaga Europă în iunie 2017.

”Administraţia înfruntă şi contracarează activităţi cibernetice ruse maligne, inclusiv încercarea lor de a se amesteca în alegerile din Statele Unite, atacuri cibernetice distructive şi pătrunderi vizând infrastructura critică”, a declarat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin.

Citește și: Ministrul Mediului neagă noua taxă de timbru: ”Vă rog să luați de bun numai ceea ce comunic eu și cred că v-ați obișnuit că sunt om extrem de corect”

”Aceste sancţiuni ţintite fac parte dintr-un efort mai larg împotriva unor atacuri nefaste în curs provenind din Rusia”.

Între persoanele vizate în ancheta lui Mueller se află Evgheni Prigojin, cunoscut drept ”bucătarul-şef” al preşedintelui Vladimir Putin, care a condus Internet Research Agency (IRA), cu sediul la Sankt Petersburg, şi 12 angajaţi ai IRA. Ei au fost inculpaţi luna trecută în ancheta lui Mueller.

Citește și: Ce avere uriașă a lăsat în urmă Stephen Hawking și cine sunt moștenitorii săi (Video)

Administraţia vizează, de asemenea Internet Research Agency (IRA), pe care ancheta lui Mueller o acuză că a orchestrat mare parte din atacurile cibernetice din timpul alegerilor prezidenţiale americane.

IRA a ”spart, alterat sau a provocat deturnări de informaţii cu scopul de a se amesteca sau submina procese electorale sau instituţii”, mai ales alegerile prezidenţiale, subliniază departamentul.

Citește și: Alertă maximă! Au fost descoperite particule de plastic în apa îmbuteliată!

”IRA a creat şi gestionat un număr vast de profiluri online false care s-au prezentat ca fiind persoane americane legitime, cu scopul de include organizaţii de bază, grupuri de interes şi un partid politic de stat pe reţele de socializare”, se arată în comunicatul departamentului.

”Prin aceste activităţi, IRA a postat mii de anunţuri plătite (ads), care au ajuns la milioane de persoane online”.

Citește și: Probleme mari pentru Gică Hagi: A rămas fără mai multe obiecte de valoare – PAGUBĂ ÎNSEMNATĂ

Sancţiunile vizează de asemenea Serviciul federal rus de securitate (FSB) şi şase angajaţi ai acestuia, acuzaţi de atacuri cibernetice mai largi, inclusiv atacuri vizând jurnalişti ruşi, reprezentanţi ai opoziţiei ruse, politicieni străini şi oficiali americani -membri ai corpului diplomatic american, militari şi personal de la Casa Albă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.