Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Ucraina a denunţat Tratatul de prietenie şi parteneriat cu Rusia

rusia ucraina

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a semnat un decret privind punerea în aplicare a deciziei din 6 septembrie a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare (SNBO) privind denunţarea Tratatului de prietenie, cooperare şi parteneriat între Ucraina şi Rusia, informează luni site-ul oficial al preşedinţiei de la Kiev, citat de Interfax-Ukraina, Unian şi Ukrainska Pravda.

Până la 30 septembrie, Rusia urmează să fie informată printr-o notă de către Ministerul de Externe ucrainean privind dorinţa Kievului de a denunţa acest tratat, scrie agerpres.ro.

Citește și: Acum s-a aflat! Cine avea cel mai mare salariu pe vremea lui Nicolae Ceaușescu – Fostul dictator nu a fost cel mai bine plătit om din România în perioada în care a condus țara

De asemenea, MAE al Ucrainei urmează să informeze ONU, OSCE şi alte organizaţii internaţionale privind decizia Ucrainei de a pune capăt tratatului de prietenie cu Federaţia Rusă şi de a explica motivele acestui gest.

Acest tratat stipulează principiul parteneriatului strategic între Ucraina şi Rusia, recunoaşterea inviolabilităţii frontierelor existente, respectarea integrităţii teritoriale şi obligaţia reciprocă de a nu folosi propriul teritoriu în detrimentul securităţii celeilalte părţi.

Citește și: Este oficial! Actul a fost publicat în Monitorul Oficial – Cine primește mai mulți bani .

Irina Luţenko, reprezentanta preşedintelui ucrainean în Rada Supremă (parlamentul unicameral), a confirmat pentru Ukrainska Pravda că, până la 30 septembrie, Moscova va fi informată cu privire la decizia Ucrainei de a nu prelungi tratatul bilateral care expiră la 31 martie 2019, iar Petro Poroşenko va trimite legislativului un proiect de lege în acest sens.

Tratatul de prietenie între Ucraina şi Federaţia Rusă a fost semnat la 31 mai 1997 pentru o perioadă de zece ani, prevăzând prelungirea automată a documentului, dacă părţile nu se opun. Documentul, semnat la vremea respectivă de către preşedinţii de atunci ai Ucrainei şi Rusiei, Leonid Kucima şi Boris Elţîn, a intrat în vigoare la 1 aprilie 1999.

Citește și: Ponta, atac la adresa lui Dragnea! Cu ce îl amenință

După anexarea Crimeii şi începerea conflictului din Donbas (estul Ucrainei), unde forţele guvernamentale ucrainene luptă împotriva separatiştilor proruşi susţinuţi financiar şi militar de Moscova - potrivit Kievului şi Occidentului - mai mulţi responsabili ucraineni ceruseră denunţarea Tratatului bilateral ruso-ucrainean din cauza încălcării de către Federaţia Rusă a integrităţii teritoriale a Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.