Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexanda Baneu, o cercetătoare din România, a câştigat un grant de 1,2 milioane de euro din partea Consiliul European pentru Cercetare

pixabay.com
laborator cercetare teste

Comisia Europeană a anunţat că se vor acorda 677 de milioane de euro pentru 436 de laureaţi ai concursului de granturi destinate cercetătorilr debutanţi organizat de Consiliul European pentru Cercetare (CEC), iar câştigătoare din partea României este Alexanda Baneu, cercetătoare la Universitatea Babeş-Bolyai, cu un grant de aproape 1,2 milioane de euro, anunță news.ro.

"Comisia a anunţat recent că se va acorda suma totală de 677 de milioane de euro unui număr de 436 de laureaţi ai concursului de granturi destinate cercetătorilor debutanţi organizat de Consiliul European pentru Cercetare (CEC)", a informat CE.

Alexanda Baneu este câştigătoarea din partea României a unui grant în valoare de aproape 1,2 milioane de euro, cu proiectul „NOTA-Note-taking and Notebooks as Channels of Medieval Academic Dissemination across Europe”.

Citește și: Robert Turcescu îi desființează pe Vlad Voiculescu și pe Dacian Cioloș: ‘Țineți minte cuplul ăsta, că sunt Tovarășul și Tovarășa vremurilor noi’

Granturile, care fac parte din programul UE pentru cercetare şi inovare Orizont 2020, vor ajuta cercetătorii aflaţi la început de carieră să îşi construiască propriile echipe şi să desfăşoare proiecte inovatoare în toate disciplinele ştiinţifice: de la cercetarea în domeniul vaccinurilor, până la adaptarea la schimbările climatice şi de la nanoplastice până la explorarea naturii materiei negre din univers.

"Prin intermediul granturilor Consiliului European pentru Cercetare, UE mobilizează talentul şi curiozitatea unora dintre cei mai buni tineri cercetători din Europa. Ideile lor sunt menite să extindă graniţele cunoaşterii şi să deschidă noi modalităţi de a face faţă provocărilor urgente din domeniul sănătăţii, al energiei şi al tehnologiilor digitale, precum şi din multe alte domenii. Ambiţia noastră de a aborda în mod eficient crizele actuale şi viitoare depinde de voinţa noastră puternică de a sprijini din ce în ce mai mult cercetarea de vârf la frontierele cunoaşterii noastre", spune Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

Laureaţii CEC sunt un grup eterogen, de 40 de naţionalităţi diferite, care îşi vor desfăşura activitatea în 25 de ţări din întreaga Europă. Aproximativ 13 % dintre cereri au fost selectate pentru finanţare în cadrul acestei runde deosebit de competitive, care se preconizează că va crea aproximativ 2.500 de locuri de muncă pentru bursieri de doctorat, doctoranzi şi alţi membri ai personalului din instituţiile-gazdă.

Citește și: Poliția, reacție de ultimă oră: Ce se întâmplă cu fetele care au lovit și batjocorit o altă adolescentă – Amenzi aplicate părinților

Granturile CEC destinate cercetătorilor debutanţi sprijină individual cercetătorii cu rezultate excelente care îşi formează independent propria echipă sau îşi încep propriul program de cercetare independent. Granturile sunt de până la 1,5 milioane de euro pentru o perioadă de 5 ani, cu o posibilă finanţare suplimentară de până la 1 milion de euro.

Aproximativ 75% dintre proiectele finanţate de CEC au dus la descoperiri ştiinţifice sau progrese majore, conform analizelor de impact.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.