Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Rafila a declarat că autorităţile din domeniul sănătăţii iau în calcul să reintroducă vaccinul anti-HPV în Programul naţional de vaccinare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că autorităţile din domeniul sănătăţii iau în calcul să reintroducă vaccinul anti-HPV în Programul naţional de vaccinare, ca un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere, conform Agerpres.

El a fost întrebat care este situaţia cu vaccinul anti-HPV, în condiţiile în care există voci care susţin că este o cerere mare în acest moment şi nu s-ar găsi în cantităţi suficiente în farmacii.

"Mă bucură acest lucru, că există o cerere destul de mare. Noi avem un program pe care l-am crescut serios. Am reuşit să facem acest vaccin pentru public şi am făcut-o ca şi profesionişti, nu neapărat ca reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, în timp. După eşecul campaniei din anul 2008, lucrurile au intrat în normal şi pe măsură ce această solicitare şi interes pentru vaccin vor rămâne, ne gândim să-l reintroducem în Programul naţional de vaccinare ca şi un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere. În momentul de faţă, părinţii acestor fete care sunt eligibile pot să solicite medicului de familie să fie înscrise pe o listă şi Ministerul Sănătăţii a făcut mari eforturi în acest sens", a răspuns Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.



Ministrul a subliniat că vaccinul anti-HPV este un ser care se găseşte foarte greu pe piaţa de profil, având în vedere că la nivel global este o foarte mare cerere.

"Şi există chiar strategii de vaccinare cu ceva mai puţine doze pentru ţări unde incidenţa cancerului de col uterin este mare, tocmai datorită acestei cereri. Vaccinurile nu sunt o resursă nelimitată şi trebuie să ai o politică pe termen mediu, cel puţin, încât producătorul să poată să îţi aloce deja o parte din producţie. Nu avem, nu putem interveni în zona privată de comercializare a acestui vaccin, ne preocupă programul de sănătate publică", a mai afirmat Rafila.

Infectia cu HPV a fost identificata in 99% din cazurile de cancer cervical diagnosticate. Cele mai frecvente opt tulpini de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile de aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin. O modalitate eficienta si recomandata de a preveni infectia cu HPV este vaccinarea care este recomandat sa se inceapa la varsta de pre-adolescenta. Vaccinarea impotriva HPV ii ofera copilului protectie sigura si de lunga durata. In Romania, vaccinarea anti HPV este inclusa in Calendarul National de Imunizare pentru fetele din grupa de varsta 11 - 14 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.