Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Rafila lovește, prin deviere, în Raed Arafat: 'TIR-urile ATI nu sunt făcute să trateze săptămâni sau luni pacienţii'

bzb.ro
tir ati unitate mobila terapie intensiva

Medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, a declarat, joi seară, că unităţile mobile de terapie intensivă, aşa zisele TIR-uri ATI, nu sunt făcute să trateze pacienţii timp de mai multe săptămâni sau chiar luni, ci sunt pentru momentele în care există un vârf de cazuri în secţiile ATI din spitale, anunță news.ro.

”Aceste TIR-uri nu sunt făcute să trateze săptămâni sau luni pacienţii. Aici trebuie să cădem de acord cu toţii. Aceste TIR-uri trebuie să preia pentru o scurtă perioadă de timp un vârf, adică se acumulează cazurile la ATI şi am la un moment dat o săptămână sau zece zile o perioadă critică şi le folosesc, după care mă întorc în secţiile de spital. Asta e conduita corectă. Problema e că neexistând această viziune, această organizare a sistemului de sănătate încât majoritatea spitalelor din România să aibă circuite separate pentru pacienţii infectaţi cu COVID şi să existe inclusiv o coordonare la nivel judeţean a spitalelor, care să preia cazurile mai mult sau mai puţin grave, s-a ajuns probabil la această soluţie”, a declarat Alexandru Rafila la B1 TV, joi seara.

Rafila a mai precizat că asistenţa medicală este responsabilitatea Ministerului Sănătăţii.

”Dar, din nou vă spun, asistenţa medicală de terapie intensivă şi în general a oamenilor din România este responsabilitatea Ministerului Sănătăţii care putea să spună, strategia noastră nu este legată de utilizarea acestor TIR-uri, le folosim maxim o săptămână. La nivelul acesta aş aduce discuţia. În mod evident, nu poţi să pui pacient după pacient în aceste TIR-rui, luni de zile. Este impropriu şi intervenţia medicală este dificilă şi pentru personalul care lucrează aici”, a declarat Rafila.

Trei pacienţi au murit, luni seară, după o defecţiune la instalaţia de oxigen a unităţii mobile de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti.

Mai multe cadre medicale au reclamat diferite defecţiuni la toate TIR-urile ATI care funcţionează în România.

Unităţile mobile de terapie intensivă folosite de aproximativ 10 luni pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 sunt considerate utile de unii, în timp ce alţii susţin că o astfel de unitate poate fi utilizată doar temporar şi pe perioade scurte. La Ploieşti, medicii au avut „tot timpul” probleme cu TIR-ul ATI, iar câteva săptămâni acesta a fost nefuncţional, după ce instalaţia de climatizare a cedat. La Piteşţi, unitatea mobilă a fost un real ajutor, consideră autorităţile. Spitalele din ambele oraşe au trimis, între timp, TIR-urile la Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.