Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Rafila vorbește despre problemele din sistem: 'Sănătatea nu are culoare politică'

Medicul Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare, a subliniat, miercuri, că sănătatea "nu are culoare politică" şi este nevoie de un larg parteneriat pentru a se îmbunătăţi accesul pacienţilor la servicii medicale de calitate, dar şi pentru protejarea personalului din sistem, anunță AGERPRES.

El a precizat că experţii din domeniul sănătăţii ai PSD s-au întâlnit cu reprezentanţii principalelor organizaţii profesionale şi sindicale din domeniu - Colegiul Medicilor din România şi sindicatele Sanitas, Pro Medica şi Solidaritatea Sanitară.

"Concluzia este următoarea: sănătatea nu are culoare politică şi este nevoie de un larg parteneriat în interesul pacienţilor din România, să putem să îmbunătăţim accesul pacienţilor la servicii de sănătate de calitate, pe de o parte, iar, pe de altă parte, să putem să protejăm personalul medical, să-l protejăm fizic, dacă vreţi, prin realizarea testării periodice pentru personalul medical faţă de infecţia cu noul coronavirus în această perioadă şi furnizarea de echipamente de protecţie, conform unor standarde recomandate de Uniunea Europeană, dar trebuie să existe şi o protecţie de natură juridică a personalului medical, evaluarea sau reevaluarea Legii malpraxisului", a afirmat Rafila, la finalul întâlnirii.

Potrivit acestuia, medicii se află în această perioadă "într-o situaţie paradoxală".

"Medicii de toate specialităţile încearcă să ajute, să trateze şi să salveze pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, încearcă să suplinească inacţiunea autorităţilor de sănătate publică atunci când iau decizii, de exemplu, de a trata pacienţii în diverse spaţii din spitale. Se întâmplă nenorociri, cum a fost cea de la Piatra Neamţ. Medicii şi asistenţii medicali sunt de multe ori victimele acestor decizii şi acestor încercări de a salva oamenii. Lucrul acesta trebuie reglementat, pentru ca astfel de situaţii să nu se întâmple şi să nu ajungem în situaţia în care personalul medical părăseşte această ţară pentru că nu este în stare să se asigure condiţii de protecţie individuală, dar şi de protecţie profesională", a explicat Alexandru Rafila.

Senatorul PSD Florian Bodog a menţionat, la rândul său, că "este regretabil că în momentul de faţă se încearcă, mai mult sau mai puţin direct, culpabilizarea personalului medical", chiar dacă aceste persoane sunt, practic, "victime sigure ale actului administrativ".

"Zilele trecute toate spitalele din ţară au primit o adresă prin care sunt obligate să primească pacienţi, indiferent dacă au sau nu capacitate de a face acest lucru, indiferent dacă au sau nu locuri libere, sunt obligaţi să îi primească, ceea ce este absolut normal, însă eu cred că ar trebui dacă există o gândire coerentă, eu cred că ar trebui identificate toate locurile disponibile în spitale în aşa fel încât să nu supra-aglomerăm, cum s-a întâmplat la Piatra Neamţ", a declarat Bodog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.