Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alfred Laurențiu, senator PSD: Cuvântul cheie este implementare PNRR

Inquam Photos/ Octav Ganea
PNRR Planul National de Relansare si Rezilienta

”Cuvântul cheie este implementare PNRR.”, asta susține senatorul PSD Alfred Laurențiu într-un comentariu pe pagina personală de facebook:

”Liderii PSD au insistat pe o modificare majoră a PNRR: descentralizarea gestionării programului, astfel încât pe lângă ministere să poată fi autorități contractante și Agențiile de Dezvoltare Regională și Consiliile Județene.

Acum se urgentează adoptarea acestei măsuri care va  permite autorităților județene și locale să-și asume și să implementeze proiecte benefice comunităților locale, fără ca investițiile să mai fie blocate sau întrerupte de lanțul birocratic sau de diversele interese politice de la centru.

Descentralizarea gestionării banilor din PNRR fusese convenită politic încă din vară; și premierul de atunci, Florin Cîțu și ministrul USR-ist de la Fonduri Europene, Cristian Ghinea, au fost de acord cu argumentelor PSD, iar soluția convenită a fost comunicată și agreată de Comisia Europeană.

Prima tranșă de 1,8 miliarde de euro din PNRR a fost transferată deja de Comisia Europeană. Suma, care reprezintă 13% din totalul de 29,9 mld. euro, este pentru prefinanțare, dar România are de atins până la sfârșitul anului 20 de obiective pentru a primi următoarele tranșe.

Suntem în întârziere cu adoptarea unor măsuri pentru implementarea PNRR-ului, cel puțin cu elaborarea Ordonanței de Urgență privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR.

Lucruri care trebuiau livrate deja și la care ar trebui să se muncească : Ministerul Fondurilor Europene împreună cu STS ( Serviciul de Telecomunicații Speciale n.r.) trebuie să realizeze sistemul informatic de gestionare al PNRR.

Ministerul Digitalizării, trebuie să facă implementeze un sistem pentru cloud-ul guvernamental, realizat de o echipă de experți. Adică un sistem informatic în cloud care să unească între ele toate instituțiile statului ca să poată să schimbe informații între ele, astfel încât să nu mai plimbăm hârtii de la o instituție la alta.

Pentru anul 2021 și pentru primul trimestru al anului 2022 sunt planificate 45 de ținte din care 5 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.

Cele cinci obiective atinse sunt, conform Guvernului:

• Intrarea în vigoare a Legii nr. 50/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2016 privind reorganizarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România - S.A. (CNAIR) și înființarea Companiei Naționale de Investiții Rutiere - S.A. (CNIR);

• Intrarea în vigoare a legii privind securitatea rețelelor 5G;

• Creșterea numărului de case de marcat conectate la sistemul IT al Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală (466.288 de case deja conectate);

• Intrarea în vigoare a cadrului legal pentru înrolarea contribuabililor persoane juridice SPV (Spațiul Privat Virtual);

• Intrarea în vigoare a modificării legislației naționale privind căile de atac (Legea nr. 101/2016).

Problema majoră este că dacă obiectivele prevăzute pentru 31 de decembrie nu vor fi realizate va fi o situație penibilă, un semnal că începem cu stângul, nu neapărat o pedeapsă financiară atașată acestor primi bani.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.