Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Algeria: Partidele aflate la putere îşi păstrează majoritatea în urma alegerilor legislative

www.operationworld.org
algeria

Frontul de Eliberare Naţională (FLN), partidul aflat la putere în Algeria după obţinerea independenţei ţării, şi aliatul său principal au câştigat majoritatea absolută în alegerile legislative desfăşurate joi, conform rezultatelor preliminare anunţate vineri de ministrul de interne, Nourredine Bedoui, într-o conferinţă de presă, transmit AFP şi DPA, relatează agerpres.

Scrutinul a fost primul organizat după amendamentele constituţionale adoptate anul trecut prin care au fost extinse puterile legislativului, al cărui mandat este de 5 ani. 

Frontul de Eliberare Naţională, al preşedintelui Abdelaziz Bouteflika, păstrează cele mai multe locuri în Adunarea Naţională (camera legislativă inferioară), 164 din totalul de 462, după ce în 2012 câştigase 221. 

Pe locul al doilea se situează Adunarea Naţională Democratică (RND), aliatul FLN, cu 97 de mandate, în timp ce partidele islamiste obţin împreună 48 de locuri. 

Partidele provenite din mişcarea democratică nu au obţinut suficiente voturi pentru a constitui un grup parlamentar, pentru care sunt necesari 21 de deputaţi. 

Victoria celor două partide care formează alianţa prezidenţială era anticipată de observatori şi de opinia publică, la fel şi nivelul ridicat al absenteismului. 

Acesta este explicat de observatori prin recenta creştere a preţurilor la produse alimentare, situaţia economică şi socială a ţării şi scandalurile de corupţie dezvăluite de presă, dintre care ultimele privesc candidaţi care au plătit pentru un loc pe listele electorale. 

Analiştii remarcă şi inerţia de pe scena politică pe fondul speculaţiilor legate de stare de sănătate precară a preşedintelui Bouteflika, în vârstă de 80 de ani, aflat la putere din 1999 şi spitalizat de mai multe ori în Franţa în ultimii 11 ani. 

Rata de participare la scrutin a fost de 38,25%, sub procentul de 42,90% din 2012, a precizat ministrul de interne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.