Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alianța Organizațiilor Studențești din România trage un semnal de alarmă: 'E al doilea an universitar consecutiv care începe fără ministru'

facebook.com
studenti

Alianța Organizațiilor Studențești din România trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că este al doilea an consecutiv care începe fără un ministru, însă reprezentanții Ministerului Educației spun că absența conducerii nu afectează școlile, elevii sau profesorii, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Olguța Vasilescu îl laudă pe ministrul preferat de Liviu Dragnea: ‘Urmează să lanseze luna aceasta’

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), federația reprezentativă a studenților din România la nivel național și internațional, trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că acesta este al doilea an universitar consecutiv care începe fără un ministru al Educației Naționale.

„Acest fapt, dar și lipsa de continuitate, viziune și adoptare de măsuri discreționare, cauzate de schimbarea a 28 de miniștri în ultimii 30 de ani, constituie deficiențele ce determină starea de fapt a învățământului superior. Astfel, una dintre cele mai mari probleme ale învățământului superior continuă a fi, de-a lungul a 8 ani, subfinanțarea cronică a educației care perturbă evoluția armonioasă a calității învățământului și implicit dezvoltarea profesională și personală a beneficiarilor direcți”, spun reprezentanții ANOSR prin intermediul unui comunicat de presă.

Studenții au precizat și faptul că atât etica, cât și integritatea academică sunt subiecte a căror abordare „a fost neglijată în dezbaterile comunităților universitare din România o perioadă lungă de timp, din cauza lipsei de transparență și a dezinteresului general. Acest lucru este susținut prin faptul că au existat ocupanți ai unor funcții de demnitate publică care și-au plagiat tezele de doctorat”.

Citește și: EXCLUSIV Unde lucrează soția șefului de Poliție care ar fi amenințat-o pe mama Luizei: E procuror

Un alt semnal de alarmă tras de ANOSRvizează pierderea masivă de capital uman calificat, fenomen alimentat de lipsa accesului absolvenților la locuri de muncă de calitate și la oportunități de dezvoltare personală, dar și calității vieții din România.

O prioritate în educație pentru care Alianța Națională a Organizatiilor Studențești din Romania militează an de an reprezintă dimensiunea socială, prin care se implementează politici de echitate și acces la educație adresate studenților care provin fie din medii dezavantajate, fie din categorii subreprezentate.

„Constatăm că în anul universitar anterior nu a fost finalizat niciun cămin pentru studenți, în contextul în care numărul actual de locuri de cazare este suficient doar pentru 23,96% dintre cei aproximativ 449.350 de studenți. De asemenea, nu au existat investiții masive în cămine, condițiile nefiind în concordanță cu normele de sănătate publică impuse”, se arată în comunicat.

Totodată, ANOSR susține asigurarea de șanse egale pentru fiecare persoană ce își dorește să urmeze studii universitare, având în vedere faptul că România se află pe ultimul loc la nivel european în ceea ce privește ponderea populației cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani ce a absolvit studii superioare.

Reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale (MEN) au precizat, luni, pentru MEDIAFAX, că această absență a unui ministru la vârful conducerii MEN nu afectează în momentul de față școlile, profesorii sau elevii.

„Ele (unitățile de învățământ, n.r) au niște regulamente care sunt în vigoare, pe care trebuie să le respecte cu sau fără existența unui ministru, temporar, desigur, așa că nu se pune problema. Pentru problema legată de ministru, impactul apare în momentul în care, așa cum spuneam, trebuie semnate Ordinele de ministru care au caracter urgent, Hotărâri de Guvern sau alte documente care necesită semnătura conducătorului instituției, în cazul de față, ministrul”, au comunicat reprezentanții MEN pentru MEDIAFAX.

Citește și: Klaus Iohannis intervine în scandalul momentului! Solicitare de ultim moment către Viorica Dăncilă .

„Potrivit legii, interimatul a fost 42 de zile și a expirat în 17 septembrie mandatului Breaz. La momentul în care vorbim nu avem ministru la Educație (…) Procedural vorbind, în sensul de conducere, de semnare a unor Ordine de ministru sau proiecte de Hotărâre de Guvern, nu e nimeni. Nu se pot face în absența ministrului aceste lucruri”, completează aceștia.

Procedural, în momentul de față, secretarii de stat gestionează în conformitate cu fișele de post domeniile pe care le au în atribuții, dar aceștia nu au autoritatea de a semna Ordine de ministru sau alte tipuri de documente, în general, acte normative care vizează Educația.

„Nu sunt probleme, domnul ministru Breaz a semnat înainte de a-i expira interimatul deschiderea de fonduri pentru plata salariilor profesorilor pentru luna în curs, plata începe de undeva de prin 5 până prin 14 în funcție de fiecare unitate de învățământ. Deci profesorii își vor primi salariile, nici nu se pune problema ca fondurile alocate salariilor să nu poată fi virate în conturile școlilor”, mai spun reprezentanții MEN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.